Újabb roma származású fiatalok válhatnak rendőrökké

Újabb roma származású fiatalok válhatnak rendőrökké
Újabb roma származású fiatalok válhatnak rendőrökké - © Fotó: police.hu
Miskolc – A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2015. szeptember 14-én hat fiatallal kötött tanulmányi szerződést.

A főkapitányság először 19 évvel ezelőtt, 1996-ban hirdette meg a cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítését célzó ösztöndíj pályázatát. Az ünnepélyes aláíráson dr. Mecser Tamás r. ezredes bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes és Vanczák Zoltán r. ezredes, a Humánigazgatási Szolgálat vezetője köszöntötte a diákokat, leendő rendőr kollégákat.

Az idei támogatási rendszer elnyerésére tíz cigány származású fiatal nyújtott be pályázatot. Az egészségügyi és a pszichikai alkalmassági vizsgálatok elvégzése után a hat legjobb eredményt elért diákkal, Bari András, Váradi István, Váradi Petra Enikő, Gomba Levente Gimnázium, Putnok; Makula Kristóf Ferenc, Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola, Tokaj; Gyömbér Márk, Lakatos Gábor, Diósgyőri-Vasgyári Szakközépiskola és Kollégium, Miskolc kötött támogatási szerződést a főkapitányság.

Az elmúlt években a megye 24 különböző középfokú oktatási intézményéből összesen 51 fővel kötött a rendőrség megállapodást. Közülük heten jelenleg is rendőri szolgálatot látnak el megye öt különböző kapitányságának állományában (az Edelényi, Sátoraljaújhelyi, Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon egy-egy, az Ózdi Rendőrkapitányságon két fő járőri, míg a Miskolci Rendőrkapitányságon egy-egy fő fogdaőri és nyomozói munkakörben). Két ösztöndíjas pedig jelenleg is a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola tanulója.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság –