Újabb roma származású fiatalok válhatnak rendőrökké

Akt.:
Újabb roma származású fiatalok válhatnak rendőrökké
Újabb roma származású fiatalok válhatnak rendőrökké - © Fotó: police.hu
Miskolc – A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2014. szeptember 15-én két fiatallal kötött tanulmányi szerződést.

A főkapitányság először 18 évvel ezelőtt, 1996-ban hirdette meg a cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítését célzó ösztöndíj pályázatát.

Az idei támogatási rendszer elnyerésére tíz cigány származású fiatal nyújtott be pályázatot. Az egészségügyi és a pszichikai alkalmassági vizsgálatok elvégzése után a két legjobb eredményt elért diákkal, Kovács Dávid Patrikkal az egri Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, illetve Markovics Arnolddal a tokaji Tokaji Ferenc Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium tanulóival kötött támogatási szerződést a főkapitányság.

Az elmúlt években a megye 24 különböző középfokú oktatási intézményéből összesen 51 fővel kötött a rendőrség megállapodást. A támogatási rendszer segítségével 15 fiatal került a rendőrség tagjainak sorába. Közülük heten jelenleg is rendőri szolgálatot látnak el megye öt különböző kapitányságának állományában (az Edelényi, Sátoraljaújhelyi, Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon egy-egy, az Ózdi Rendőrkapitányságon két fő járőri, míg a Miskolci Rendőrkapitányságon egy-egy fő fogdaőri és nyomozói munkakörben).

A tanulmányi ösztöndíjszerződésben a főkapitányság vállalta, hogy a támogatott részére, középiskolai tanulmányai hátralevő idejére az alábbi juttatásokat biztosítja:

 • számla vagy egyéb igazolás alapján a diákotthoni, kollégiumi szállás és a menzai étkeztetés költségeinek teljes körű térítését,
 • tanévenként – számla alapján, legfeljebb 25.000 forint értékben – ruházkodási segélyt,
 • tanszersegélyt (a tankönyvek költségeinek számla alapján történő, teljes mértékű térítése, az egyéb taneszközök esetében – ugyancsak számla alapján – tanévenként legfeljebb 4500 Ft értékhatárig,
 • az előző félév végi tanulmányi eredmény függvényében a tanév alatt, havi rendszerességgel folyósított pénzbeni juttatást:
  • 3,00 – 3,50 tanulmányi átlag esetén nettó 2000, – Ft/hónap
  • 3,51 – 4,00 tanulmányi átlag esetén nettó 3000,– Ft/hónap,
  • 4,01 – 4,50 tanulmányi átlag esetén nettó 4000,– Ft/hónap,
  • 4,51 – 5,00 tanulmányi átlag esetén nettó 5000,– Ft/hónap

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság –