Újabb nano mérföldkő

A legparányibb méretekkel foglalkozó nanotudományok terén hamarosan megindul a kutatómunka Miskolcon, kezdetben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolctapolcai telephelyén létrehozandó kutatólaboratóriumban.

Mi az a nanotechnológia? [.pdf – 108KB]

Ennek felállítására a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt pályázatra öt pályamű érkezett a határidőig, amiből az öt fős szakmai bírálóbizottság két pályázót kért fel a pályázat második fordulóján való részvételre. Ezt az április 21-ei döntés szerint dr. Kaptay György, a Miskolci Egyetem dékánja nyerte meg, aki ezzel a labor kutatókból álló csoportjának felállításáért és koordinálásáért felelős. Erről Boda Miklós, az NKTH elnöke számolt be tegnap a témában tartott városházi sajtótájékoztatón.

Átmeneti hely

Kiderült, az intézet területén csupán átmenetileg működhet a laboratórium, ugyanis ott egy szintet ürítettek ki számukra, de a mintegy 30 fő kutató és a kapcsolódó infrastruktúrák csupán átmenetileg helyezhetők el ekkora helyen.

Három lehetőség kínálkozik, amit a város vezetésével egyeztetve az idő- és pénzügyi lehetőségeket figyelembe véve választunk majd ki. A legegyszerűbb, ha bérelünk erre a célra egy épületet, de szóba került egy már meglévő épület megvásárlása is, míg a harmadik, egyben legkívánatosabb lehetőség egy innovációs park létrehozása, kapcsolódva a Miskolc Pólushoz, ahol több kutató-fejlesztő, innovációs tevékenység telepedhetne meg a nanotechnológiai labor mellett – hangsúlyozta dr. Hajtó János, a Bay Zoltán Közalapítvány igazgatója.

A pályázat nyertese, Kaptay György bejelentette: június 30-án lemond dékáni tisztségéről, hogy teljes egészében új megbízását lássa el.

Plusz négy laboratórium felállításáról van szó – szólt a részletekről –, aminek szíve-lelke a nano-metrológiai központi labor, ez főként eszközök telepítését jelenti, ami köré négy kutatócsoport jön létre nano-titán, nano-medicina, nano-diszperziós és nanopor területeken.

Megtudtuk: az 1,8 milliárd forintos költségvetésű program keretében 1-2 hónapon belül megvalósulhat az orosz (licencet biztosító) kutatóintézetek között az együttműködési megállapodás, azaz ez év végére megkezdődhet a közös kutatómunka.

OlKa