Újabb lehetőség Tokaj-Hegyalja számára

A résztvevők a hercegkúti pincesort is megtekintették
A résztvevők a hercegkúti pincesort is megtekintették - © Fotó: Erdős József
Tokaj – A szakemberek különböző fejlesztési módszereket dolgoznak ki.

A határokon átnyúló természeti és kulturális örökség népszerűsítse és védelme annak a projektnek a célja, ami tavaly indult el és a magyarok mellett portugál, spanyol, olasz, görög, észt, román, szlovák és cseh partnerekkel működnek együtt.

A program újabb lehetőség a Tokaji borvidék nemzetközi szinten való megjelentetésére.
Az Interreg Epica programban dolgozó szakemberek különböző fejlesztési módszereket dolgoznak ki, amiből jelentés készül az Európai Bizottság számára. A jó gyakorlatok cseréjének köszönhetően olyan fejlesztési javaslat készül, amely iránymutatást ad a határon átnyúló programok javítására, a természeti és kulturális örökség eredményesebb kezelésére, turisztikai vonzerejének fejlesztésére is.

Az öt éven át tartó projekt munkálatai 2017-ben kezdődtek Portóban, Magyarország az alapfeladatok mellett a kommunikációs stratégia kidolgozását, a közösségi­média-felületek és a honlap kezelésének a feladatát kapta. Az indulás óta Olasz-, Spanyol- és Görögországban találkoztak eddig, most Tokaj-Hegyalján egyeztetnek a felek. A háromnapos partnerprogram részeként a tokaji Kulturális és Konferencia Központban tartottak konferenciát, aminek nyitó sajtótájékoztatóján Strommer Dávid, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta Tokaj-Hegyalja, amellett hogy világörökségi helyszínen fekszik, határvidék is, így még könnyebb volt bekapcsolódni a programba.

– Tokaj-Hegyalján konkrétan épített örökség Interreg-es projektből még nem épült, de a tágabb térségben több is elkészült. Ilyen a Füzéri vár felújítása vagy az Aggteleki Cseppkőbarlang turisztikai hasznosítása, ezek szerte Európában példaértékűek – emelte ki az ügyvezető.

A szervezők hozzátették, a program újabb kiváló lehetőséget nyújt a Tokaji borvidék nemzetközi szinten való megjelentetésére. Feladat az országhatárokon átnyúló együttműködési program fejlesztése, így az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program javítása, a kulturális és természeti örökség kezelésére vonatkozóan.

Milliárdos fejlesztés

Nem az Interreg forrásaiból, hanem Uniós támogatásból egyébként egy 3,5 milliárd forintos fejlesztés is megvalósul a borvidéken, erről szintén beszámoltak a tanácskozás résztvevőinek. Hegyalja huszonhét települése, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen, a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács vezetésével kastélyok, egyházi épületek és történelmi főutcák újulnak meg.
A külföldi és magyar vendégek a tanácskozásokon és szakmai egyeztetéseken túl megtekintették a Füzéri várat, a hercegkúti pincesort, valamint Tarcalon és Mádon is látogatást tettek.

ÉM-EJ


Turistavonzó kulturális látványosság lehet egész Tokaj-Hegyalján a Zempléni Fesztivál is
Tokaj - A Tokaji borvidék Európa legcsodálatosabb világörökségi helyszínei között szerepel. Európa 34 csodálatos világörökségi helyszínét, 19 Európai Uniós országot bemutató innovatív honlapot indított az UNESCO, a National Geographic szakmai bábáskodása mellett. A főképp kínai és amerikai turist...