Újabb közösségi térrel gazdagodott Tolcsva

Dr. Hörcsik Richárd (balról), Bokrosné Stramszky Piroska és Csoma Ernő polgármester
Dr. Hörcsik Richárd (balról), Bokrosné Stramszky Piroska és Csoma Ernő polgármester - © Fotó: BG
Tolcsva – Három és fél millió forintból újult meg a tolcsvai községi könyvtár.

3,5 millió forintból újult meg a tolcsvai községi könyvtár, amelyet szerdán délelőtt avatott fel dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Bokrosné Stramszky Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megyei hálózati igazgatóhelyettese és Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere.

Apró lépésekkel

– Tolcsva egy apró lépésekkel ugyan, de folyamatosan fejlődő település – mondta köszöntőjében Csoma Ernő. – A 3,5 millió forintnak köszönhetően a közmunkaprogram keretében megújult a festés, a könyvtár padlózata, kicserélték a villamos hálózatot és egy elektronikus úton teljesen feldolgozott könyvállomány került az épületbe. Ezzel egy újabb erős közösségi térrel gazdagodott Tolcsva.

– Mindig öröm, ha egy kistelepülésen könyvtárat újítanak fel – mondta dr. Hörcsik Richárd. – Nekem is négy unokám van, és kíváncsian várom, rátalálnak-e majd a könyvekre, mert a világ most arrafelé tart, hogy az egyre szaporodó elektronikus szerkezetekkel egyre több teret vegyen el a közösségektől. Újra meg kell tanítani az olvasás szeretetét és ehhez kiváló lehetőségeket nyújtanak az ilyen kistelepülési könyvtárak.

– Számunka minden ilyen könyvtáravató ünnep – mondta Bokrosné Stramszky Piroska. – 2013-ban került a megyei könyvtárhoz a kistelepülések ellátása. Ebben az évben ez az avató az első, de ha 2013-tól számoljuk, akkor már az ötvennegyedik. A felújításokat a megyei könyvtár állami támogatásból vagy a kulturális alap pályázataiból végezte, de akadt olyan település is, ahol maga a község vállalta a felújítás összes költségét.

ÉM-BG