Újabb kapocs Kína felé

Akt.:
Közös fotózással zárult a tanácskozás
Közös fotózással zárult a tanácskozás - © Fotó: baz.hu
Miskolc – A Tajvani-szoros partján elterülő kínai Fucsien tartomány pénzügyi delegációja tett látogatást csütörtök délelőtt a Megyeházán. Részletes tájékoztatást kaptak megyénkről, különös tekintettel a gazdasági lehetőségekről, a területfejlesztési elképzelésekről és a közigazgatásról.

A Magyar Kínai Társadalmi Kapcsolatok Fejleszétéséért Alapítvány közreműködésével látogatott megyénkbe a kínai delegáció. A Megyeháza Dísztermében Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a vendégeket és bemutatta a magyar megyei delegációt. A tárgyaláson hazai oldalról részt vett Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Lukács Irén, a megyei kormányhivatal főigazgatója és Szabó Gergely, a megyei közgyűlés tagja, Harsány polgármestere. Az alapítvány képviseletében Zhou Yong Ping, a kuratórium elnöke és Szalontai László alapító jött el. A kínai delegációt Sun Tingting, Fucsien tartomány pénzügyi hivatalának főigazgatója vezette.


1

Dolgozószobájában fogadta Török Dezső Sun Tingting | Fotó: baz.hu


Ezt követően Riz Gábor tartott prezentációt Magyarország 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikájáról. Felhívta a kínaiak figyelmét arra, hogy hazánk, mint az EU tagja 7 éves fejlesztési ciklusban gondolkodik. A 7 évre mintegy 7000 milliárd forint áll majd rendelkezésünkre. A források 10 százalékát fordítják a technikai költségekre, a többit a konkrét projektekre. Részletesen bemutatta az egy-egy szakterületet felölelő operatív programokat. Kitért rá, hogy külön kormányrendelet szabályozza az uniós források felhasználását. Kiemelt figyelmet fordítanak a hazai KKV szektor megerősítésére, hogy javítsák a nemzetközi versenyképességüket. Szólt a finanszírozás és elszámolás menetéről.


2

A megyei delegáció | Fotó: baz.hu


Török Dezső mutatta be Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és a Területi- és Településfejlesztési Program (TOP) csatlakozási pontjait. A gazdasági teljesítmény értékelésekor természetesen kitért a kínai Wanhua kazincbarcikai jelenlétére. Szólt a megyei önkormányzatok néhány évvel ezelőtti átszervezéséről, amely keretében a terület- és településfejlesztés került a középpontba. Kiemelte, hogy az első sorban önkormányzatok és egyházak számára elérhető TOP-on belül Borsod-Abaúj-Zemplén szerezte meg a megyék közül a legnagyobb keretet, ami 93 milliárd forintot jelent az időszakra. A tervek szerint az első pályázatok szeptemberben jelennek meg és decemberben jutnak el a szerződéskötésig.


3

Tárgyalás közben | Fotó: baz.hu


Dr. Lukács Irén részletesen szólt a magyar államigazgatás és közigazgatás felépítéséről, a kormányhivatalok munkájáról, valamint hogyan tudják segíteni a befektetéseket, a kiemelt projektek megvalósítását. Mint kiderült Kínában egészen más szisztéma szerint működik az állam, ezért például az itteni alá-fölé, mellérendeltségi viszonyt elég nehezen értették meg.

Ezt követően Sun Tingting részletesen bemutatta Fucsien tartományt, amely Kína délkeleti részén fekszik, területe 121 ezer négyzetkilométer és 37 millió lakosa van, 3 tengeri kikötővel rendelkezik. A GDP tavaly 10 százalékkal növekedett… a gazdaság szerkezete hasonló megyénkhez. A modernebb tengerpart mellett a hegyvidéki területek elmaradottabbak. Tekintettel a nagy népsűrűségre a gabonafélékből jelentős importőr a tartomány. A takarmány gabonák és a tejpor, valamint az esetleges agrár befektetési lehetőségek iránt érdeklődtek a vendégek. Mint megtudtuk jelentős a fejlettségi különbség a városok és a falvak közt. A tartományi kormány ezt úgy szeretné csökkenteni, hogy közbeszerzés keretében szolgáltatásokat vásárol, amelyeket átad a falvaknak. Ezzel kapcsolatban részletes tájékoztatást kértek és kaptak a magyar közbeszerzési gyakorlatról.

– Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –
hirdetés


hirdet�s