Friss hírek

2007.12.05. 08:14

Többen is ehettek a mérgezett körtéből - RTL Klub

<p>Kilenc tonnányi mérgezett körte került egy élelmiszerlánc polcaira, abból a 16 tonnányi olaszországi szállítmányból, amelyet múlt pénteken fedeztek fel az élelmiszerbiztonsági szakemberek. Amit még nem adtak el, azt kedden levették a polcokról - mondta az RTL Klub Híradójának reggeli kiadásában a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. Gólya Gellért hozzátette: a számlák és szállítólevelek alapján még vizsgálják, hogy hova juthatott még a mérgezett gyümölcsökből. Az már biztos, hogy Romániába több mint 3 tonnát szállítottak belőle, erről már értesítették az EU hatóságait. Másfél tonnát pedig már kedden lefoglaltak a magyar hatóságok.</p>

A szennyezett gyümölcsöt egy osztrák cég hozta Olaszországról Magyarországra. Ezekben az egészségügyi határérték kétszerese volt a gombaölőből. A mérgezett körtét Magyarországon forgalomba hozó cég képviselője nem érzi magát felelősnek, mivel a gyümölcsöt olyan olasz cégtől vásárolták, amely megfelel az európai uniós minőségbiztosítási követelményeknek.

A gombaölő szer a körte külső felületén található, ezért ha valaki alaposan megmossa, vagy meghámozza, akkor nem okozhat gondot. Ennek ellenére a zárolt mennyiséget emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítették.

A mérgezett körtére Tolna megyében bukkantak a szakemberek múlt pénteken. Az egyik élelmiszerlánc polcain találták az első fertőzött gyümölcsöt. A helyi növényvédelmi szakemberek elküldték a mintát Somogy megyébe, ahol az illetékes hivatal megerősítette, hogy a körte nem fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!