Friss hírek

2009.03.31. 15:13

Tágra nyílt a "panaszolló" - segítséget kér az ombudsman

<p>Egyre több panasz érkezik be az emberektől az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, így attól tart, hogy felhalmozódhatnak a kivizsgálatlan beadványok. Szabó Máté ezért a kancelláriaminiszterhez fordult levélben.</p>

Hetven százalékkal nőtt az elmúlt három hónapban - tavalyhoz képest - az állampolgári jogok országgyűlési biztosának panaszirodájába érkezett beadványok száma. Míg 2008. első negyedévében csaknem 1000, a mostani negyedévben már 1650 üggyel keresték meg. Ráadásul hónapról-hónapra egyre több beadványt vesznek át az ombudsman munkatársai.

Szabó Máté így arra figyelmeztet, hogy a hivatalban felhalmozódhatnak a kivizsgálatlan panaszok, illetve a panaszosoknak sokáig kell várniuk a vizsgálatok eredményére - hacsak az intézmény nem kap segítséget. Az ombudsman ezért levélben fordult Kiss Péter kancelláriaminiszterhez. Azt írja, hogy több köztisztviselővel kellene emelni a létszámot, hogy biztosított legyen a további, hatékony munka. Szabó Máté találkozót is javasol a miniszternek a helyzet megvitatására és arra, hogy ismertethesse a kormányzattal újragondolni szándékozott együttműködése legfontosabb részleteit.

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalát tavaly bővítették a jövő nemzedékek biztosának irodájával, és az utóbbi években létszámban is gyarapodott a nemzeti és etnikai kisebbségi, valamint az adatvédelmi biztos hivatala is. Az általános biztos irodájában a jogi referensek száma ugyanakkor változatlan maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!