Új vezető a cégnél

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A vezetői álláskeresés önmagában sem könnyű, de amikor a munkaszerződést is aláírják a felek, akkor kezdődik az igazi megmérettetés.

Az újonnan érkező vezető legnehezebb feladata a leendő beosztottjai bizalmának megszerzése. A tárgyi tudása, az eddigi eredményei hiába meggyőzőek, a bizalmat ez önmagában nem biztosítja.

Az új vezetőben a beosztottjai mindenképpen kockázatot látnak. Új módszerek, új látásmód érkezik vele, ami biztosan változást hoz. Mit tehetnek ilyenkor a felek?

A munkavállalóknak érdemes bizakodva tekinteni a jövőbe: az új vezető azért érkezett, mert az a tárgyi tudás, az a vezetői módszertan eddig a cégben nem volt jelen ilyen formában. Azaz, a cég, a szervezeti tudás gazdagodott. A bizalmatlanság érthető, elnyomni nem is szabad, de az új vezetőnek nyújtott segítség pozitív változásokat eredményez.

„Eddig nem így volt”

Talán ezt szereti a legkevésbé egy újonnan érkező vezető… Hogy a régi szokásokat nem ismeri, mégis arra hivatkoznak nála, ha ellen akarnak állni neki. Ezt tudatosan kerülni kell. Ha az új vezető új ötlete valamiért nem működőképes a cégen belül, akkor azt tényekkel alátámasztva kell elmondani neki.

„Az előző helyemen”

A munkavállalók viszont ezt nem szeretik hallani. Hiszen az új vezető már nincs ott, azon a helyen hiába tett dolgokat valahogyan, mégiscsak elválást eredményezett. Tehát, a módszer lehet, hogy jó, de mégis azt érzik, nem vált be, így egy ilyenre hivatkozással a hitelességét veszélyezteti az új vezető.

A nagy elbeszélgetések

Sok vezető próbálkozik azzal, hogy az új beosztottjaival egyesével leül beszélgetni. Kínos, feszengő beszélgetések lesznek ezek, mert a munkavállaló egyfajta felmérésnek érzi, az új vezető pedig zavarban van, hiszen nem ismeri a házon belüli viszonyokat. Nem tudja még, ki a véleményvezér, kinek mennyire összetett a munkája.

Munkavállalóként érdemes ilyen beszélgetésen a munka részleteire koncentrálni, problémákat és erősségeket is említve. A problémák az új vezető számára megoldandó feladatot jelentenek, az erősségek pedig támaszt nyújtanak számára.

Kattints ide a folytatásért!