Új üzemet építhet a TVK

Új üzemet építhet a TVK
Tiszaújváros – A Mol Nyrt. és a TVK Nyrt. igazgatósága is elfogadta a 130 ezer tonna éves kapacitású butadién kinyerő üzem megvalósítására vonatkozó javaslatot.

A hozzávetőlegesen 30 milliárd forintból megépülő üzem működésével 8-15 milliárd forint többleteredmény érhető el éves szinten. Egyetlen szépséghibája van a dolognak: egyelőre nem dőlt el, hogy Tiszaújvárosban vagy Pozsonyban kezdi meg 2014 végén a működést a butadién üzem. Megtudtuk: a döntés több tényező értékelésének lesz az eredménye. A belső logisztikai tényezők figyelembe vétele mellett például meg kell vizsgálni a szállítási költségek nagyságát, de adózási, környezetvédelmi feltételeket is.

Reményeink szerint Tiszaújváros mellett dönt a társaságcsoport vezetése, ami újabb 35 főnek, s rajtuk keresztül 35 családnak jelenten biztos megélhetést. Arról nem beszélve, hogy a beruházás mintegy másfél éve alatt számtalan alvállalkozónak és beszállítónak adna munkát az üzem.

Mint megtudtuk, a vállalat azért nem valósította meg korábban ezt a beruházást, mert egy olyan (gumigyártáshoz használt) termékről van szó, amelynek az ára jelentősen emelkedett az utóbbi időszakban. A TVK eddig feldolgozatlan formában adta el a terméket, mostanra azonban megéri saját keretek között feldolgozni azt.

ÉM-UM