Új templomot terveznek Mezőkövesden

Akt.:
A jelenlegi templom
A jelenlegi templom
Mezőkövesd – Az önkormányzat már telket is adott az új református templomhoz, a mostani már sokszor szűkösnek bizonyul.

Az önkormányzat döntése alapján a mezőkövesdi református egyházközség ajándékba megkapott egy telket, valamint a szomszédos közterület egy részét a belvárosban. A Gaál István utcai ingatlanon új templomot szeretnének építeni.

– Sokan vagyunk, kicsinek bizonyult a jelenlegi templomunk, a nagyobb eseményeken már nem fér be mindenki. A presbiterek tagjai közül egy templomépítő bizottságot választottunk ki, ez az öttagú testület most tervezőket hallgat meg – mondta Gordosné Balogh Eszter lelkész, s megköszönte az önkormányzat segítségét, valamint hozzájárulását a telek kiegészítéséhez. A szabályozási tervet is módosítják az épület kedvéért.

A jelenlegi, Alkotmány utcában található templom száz évvel ezelőtt épült legényegyleti épület volt. Az utóbbi évtizedekben már egy falat kivettek, így bővítették, de jeles alkalmakkor, például anyák napján, szűkösnek bizonyul. Éppen ezért az egyházközség a művelődési házban rendezi meg december 23-án és 24-én a gyerekek karácsonyi műsorát.

– Sok oka is lehet annak, hogy egyre többen járnak istentiszteletekre. Sok a fiatal szülő, a mezőkövesdiek egyébként is vallásosak, és valószínűleg az is közrejátszik benne, hogy sok iskolás választotta a református hit­oktatást. Ennek nyomán a szülők is jobban odafigyelnek a gyerekekre, és ők is eljönnek az istentiszteletekre, kíváncsiságból és talán a belső vágyból is. Olyan visszajelzéseket is kapunk, hogy sok múlik a lelkészeken, kedvelik a férjem prédikációit – osztotta meg tapasztalatait a lelkésznő.

Adományok már vannak

A templom építéséhez már van egy kis elkülönített pénzalapja az egyházközségnek, méghozzá egy örökségnek köszönhetően. Természetesen az építkezésre várják majd a tagok adományait, s az egyház felső vezetésétől is remélnek segítséget. Ha aktuálissá válik kérelmük, benyújtják. Igyekeznek olyan templomot tervezni, amely méltó Mezőkövesdhez és a református egyházhoz. Bíznak abban, hogy öt év múlva állni fog az épület.

– ÉM-TB –