Friss hírek

2009.11.09. 13:09

Háború készül a venezuelai elnök Kolumbia ellen

<p>Kijelentette a venezuelai elnök vasárnap, hogy fel kell készülnie az ország fegyveres erõinek a háborúra Kolumbiával, mivel megfogalmazása szerint a szomszédos országból támadás várható, amit Kolumbia felhasználásával az Egyesült Államokból irányítanának. Hugo Chavez szokásos, vasárnapi magán tv-mûsorában arra szólította fel a katonákat és polgárokat, hogy álljanak készen a nyílt agresszió visszaverésére. Arra figyelmeztette Barack Obama amerikai elnököt, hogy a "venezuelaiak készen állnak mindenre".</p>

Bogota és Caracas viszonya azt követõen romlott meg, hogy egy amerikai-kolumbiai szerzõdés értelmében a kolumbiai kormány hat katonai bázis használatát tette lehetõvé az Egyesült Államok katonai egységei számára. Chavez kijelentéseire válaszul a bogotai kormány közölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Amerikai Államok Szervezete elé viszi az ügyet.

A két ország között legutóbb tavaly kora tavasszal romlott meg annyira a viszony, hogy háborús helyzet alakult ki. Az akkori konfliktusba Ecuador is belekerült egy gerillavezér megölése miatt. A kolumbiai katonák ecuadori területen lõtték le ugyanis Paul Reyes-t, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erõk (FARC) nevû szélsõbaloldali gerillaszervezet egyik vezetõjét és 16 társát. Elõbb Ecuador vezényelt csapatokat a kolumbiai határra, majd a vele, illetve a gerillákkal jó kapcsolatban álló Venezuela is hasonló intézkedéseket tett. Hugo Chavez 2008 márciusában hevesen kritizálta az akkor még a republikánus Bush-kormány által támogatott Kolumbiát.

Chavez korábban közremûködött a FARC és a kolumbiai kormány közötti tárgyalásokban, amelyek célja volt a gerillák által évek óta fogva tartott túszok szabadon bocsátása. Alvaro Uribe kolumbiai elnök azonban 2007. novemberben megszüntette Chavez hivatalos szerepét az egyezkedésekben, miután azzal vádolta meg, hogy az olajvagyonából támogatja a gerillákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!