Új tanuszodát építenek a dél-borsodi térségben

Az alapkőletétel
Az alapkőletétel
Dél-Borsod – A legfontosabb előny, hogy sokkal kevesebbet kell utazniuk a gyerekeknek, hogy uszodát használhassanak.

Május 26-án ismét jelentős beruházás indult el Mezőcsáton, amikor a jelenlegi fürdő melletti telken ünnepélyes keretek között letették az új tanuszoda alapkövét. Az ünnepségen jelen volt többek között Tállai András államtitkár, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője és dr. Boros Anita államtitkár-helyettes.

A leginkább érintett az általános iskolás korosztály. Siposné Horváth Anita

Tanulás és sportolás

Siposné Horváth Anita elmondta: a mezőcsáti járás valamennyi településének összesen mintegy 15 ezer lakója élvezheti előnyét – elsősorban a gyerekek, de reményeik szerint a felnőtteknek is tarthatunk majd úszásoktatást, és biztosíthatnak sportolási lehetőséget az új mezőcsáti tanuszodában. A projekttel leginkább érintett az általános iskolás korosztály. A járás nyolc települése közül hatnak a kisdiákjai járnak jelenleg az itteni tankerület iskoláiba vagy egyházi iskolákba, létszámuk e tanév végén 1244 fő. A mindennapos testnevelés keretében eddig is részesültek úszásoktatásban valamilyen formában, változó helyszíneken. Hogy ezt a helyi tanuszodában tehetik majd meg, annak számtalan előnye közül a legfontosabb, hogy sokkal kevesebbet kell utazniuk, hogy uszodát használhassanak. Előnyöket hordoz majd ez az uszoda a középiskolások számára is, akik közül a gyógyúszásra szorulók jelenleg Miskolcra kell hogy utazzanak.

Mezőcsáton az elmúlt időszakban több fejlesztés is történt. Uniós támogatású projektek keretében többek között köz- és egyházi épületek energiakorszerűsítése valósult meg, kiépült a járóbeteg-szakellátás, fejlesztették a közúthálózatot, megújították a település városközpontját, valamint integrált térségi programokkal növelték a gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeit.

Országos program része

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemében országszerte 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda beruházás és 5 komplett iskolafejlesztés valósul meg. A programot a kormány döntése alapján teljes egészében hazai költségvetési forrásból finanszírozza a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az önkormányzatoknak nem kell önrészt vállalniuk. A program keretében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a mezőcsáti beruházás mellett Edelényben, Putnokon és Tokajban épül tanuszoda.

ÉM
hirdetés


hirdet�s