Helyi közélet

2010.08.13. 14:57

Befejeződött a 38. Tokaji Írótábor

<p>Tokaj - A tábor résztvevői az utolsó napon koszorúzással kezdték a mai programjukat.</p>

Megkoszorúzták a tábornak otthont adó, Gróf Széchenyi István középiskolai kollégium előtt állított Széchenyi egészalakos márványszobrot, amelynek alkotója Veres Gyula Alpár tokaji szobrászművész.

Elsőként a tábornak otthont adó város vezetője koszorúzott, majd Dr. Dankóné Patkó Kornélia, az intézmény vezetője, Őt követte Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, majd Szőcs Géza Kulturális államtitkár, végezetül pedig a tábor kuratóriumi elnöke, Mezey Katalin.

Kilenc óra tízperckór a résztvevők átvonultak a Gimnázium melletti Millenniumi  Irodalmi Emlékparkhoz, amit a tábort alapított , ahol Kalász Márton köszöntötte a résztvevőket, s leleplezték Széchenyi István bronz emléktábláját. Laudációt mondott Gergely András professzor. Öröm volt végignézni az emlékfal bronz tábláin, hiszen ezúttal már a tizenötödiket avatták. A laudáció után Kulcsár Imre színművész mondott Arany János verseket Széchenyi Istvánnal kapcsolatosan.

Fél tízkor az Írótábor folytatta a gimnázium aulájában a plenáris ülését, ahol Pécsi Györgyi elnökölt és előadók voltak Csordás László és Szalay Zoltán.

Az értékelés és ajánlás, összefoglaló jegyében Mezey Katalin Kuratóriumi elnök foglalta össze gondolatait, majd a záró gondolatokat Szőcs Géza költő, Kulturális államtitkár fogalmazta meg, aki már péntektől részt vett a munkában. E program keretében a munkacsoportok vezetői is szót kaptak.

Végezetül egy szerény fogadásra invitálta a kuratórium a résztvevőket a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájába, ahol sor került az Írótábor díjainak az átadására, amelyet a kuratórium szavazata alapján kaptak meg a díjazottak.

A Tokaji Írótábor díját Király Zoltán erdélyi költő kapta.

Nagy Hordó díjban részesült: Fedinándy György

Hordó díjjal tisztelték meg: Hodossy Gyulát Roberto Reispanti olasz irodalmár, és Rubovszky András a Széchenyi Társaság Elnöke.

Először került átadásra a Tokaji Írótábor történetében, a hat éve már létező, a 2010. évi Balassi-kard borseregszemle bajnokaként, Áts Károly hegyaljai borművésznek ítélt, rendkívül magas irodalmi díj, a BALASSI-KARD FURMINT cím viselésére feljogosító díszoklevél, amelyet a művész távollétében, Májer JánosTokajpolgármestere vett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában