Új Ptk. – MSZP: elfogadhatatlanok a KDNP javaslatai

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) – Elfogadhatatlannak tartja az MSZP a KDNP által az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) javasolt módosításokat, köztük azt, hogy az élettársi kapcsolat szabályait ne a kódex családjogi könyve tartalmazza, az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata pedig egyáltalán ne is szerepeljen a Ptk.-ban, hanem külön törvény rendelkezzen róla.

Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: első hallásra azt hitte, “komolytalan indítványokról” van szó, azóta viszont megjelent az alkotmányügyi bizottság előtt egy erről szóló javaslatcsomag, amelyet a KDNP-frakció szakértője készített elő.

Az MSZP-s politikus szerint ez “a KDNP gyávaságát” bizonyítja, mondván, a kereszténydemokraták nem sajátjukként, hanem bizottsági indítványként akarják a Ház elé vinni javaslataikat.

Steiner Pál kifejtette: azzal, hogy a KDNP az élettársi kapcsolat szabályait nem a családjogi, hanem a szerződési kapcsolatokat tartalmazó fejezetben szerepeltetné, valójában azt üzeni, hogy számára az élettársi kapcsolat nem jelent többet egy hétköznapi adásvételi kontraktusnál.

Szerinte ez egy “rendkívül bornírt és ostoba szemlélet” tükröződése, amely figyelmen kívül hagyja, hogy a gyermekek több mint 40 százaléka házasságon kívül születik. Hozzátette: ez a javaslat sok százezer embert sért, és azt fenyegeti, hogy az új Ptk. egy parlamenti konszenzussal elfogadott jogszabály legyen.

Szerinte ennél is súlyosabb az a kezdeményezés, amely száműzné a Ptk.-ból az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, kívül helyezve azt a polgári jogviszonyokon.

– MTI –

Címkék: , ,