Friss hírek

2008.12.04. 14:41

Házkutatás Mladics fiánál Belgrádban

<p>A szerb kommandósok szállták meg Darko Mladics, a hábőrús bűnökkel vádolt, volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Ratko Mladics fia belgrádi lakásának környékét, ahol a rendőrség emberei házkutatást tartottak. Értesülések szerint a szerb főváros több más pontján is megjelentek a fekete egyenruhás, maszkos rendőrök, hogy biztosítsák a házkutatásokat. Hivatalosan csak azt közölték, hogy folyamatban van az akcióterv végrehajtása a hágai körözöttek pénzügyi támogatásának felszámolása érdekében.</p>

A Szerb Radikális Párt soraiban nagy volt a felzúdulás a hír hallatán, hogy a rendőrség egységei kutakodnak. A szélsőséges párt képviselője a szkupstinában sürgős tájékoztatást követelt, hogy miért zaklatják Darko Mladics családját. Figyelmeztetett, hogy ha nem hagyják abba a rendőrségi akciót, a radikális honatyák Darko Mladics házához mennek, és erre szólítják fel a város lakosságát is, hogy úgymond megvédjék a polgárok jogait. Szlavica Djukics-Dejanovics házelnök megszakította a parlament ülését, mert a radikális képviselők nem a napirenden szereplő kérdésekről, hanem a házkutatásról beszéltek.

Letartóztatták közben Szarajevóban azt az alvilági vezetőt, aki a drogeladásból és más illegális ügyletekből szerzett pénzekkel finanszírozta a háborús bűnökkel vádolt, már a hágai börtönben lévő Radovan Karadzsics, volt boszniai szerb elnök rejtőzködését. Zseljko Radovanovics ellen a belgrádi különleges bíróság adott ki nemzetközi körözést. Azt még nem tudni, hogy az ismert bűnözőt a körözés, vagy pedig a Boszniában elkövetett bűncselekményei miatt vették-e őrizetbe.

Serge Brammertz hágai főügyész biztos abban, hogy komoly bizonyítékokkal fogja alátámasztani a vádat, s bizonyítja majd be kétségbevonhatatlanul Karadzsics bűnösségét. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy mikor kezdődik a tárgyalás, mivel mind a bíráknak, ügyészeknek, mind a védőknek időre van szükségük a felkészülésre. A főügyészn nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, mikor befejezi be a törvényszék a munkáját. A bírósági testületet az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1993-ban hozta létre, tevékenységének végét pedig egy 2003-as határozat 2010-ben állapította meg. Egyes jelzések szerint azonban a bíróság nem hagyja abba a munkát, amíg nem ítélkezik Ratko Mladics felett.

Svédország kormányának közlése szerint elutasították Biljana Plavsics volt boszniai szerb elnök kérelmét az idő előtti szabadon bocsátásra. Az etnikai tisztogatás vádjában bűnösnek talált 78 éves asszony 11 éve van börtönben Svédországban, 2013-ban kellene szabadulnia. Kérelmét előrehaladott életkorával és megromlott egészségi állapotával indokolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!