Új, olcsóbb, környezetkímélőbb biodízel – magyar fejlesztés

Új, az eddigieknél környezetkímélőbb üzemanyagot állítottak elő magyar szakemberek. Az új biodízel akár önmagában, akár gázolajok kiegészítő komponenseként dízelmotorok meghajtására alkalmas, de fűtőolajként is kiváló. A gyártása a tervek szerint jövőre kezdődik.

Magyarországon kevés a termőterület, ezért az agrártárca becslése szerint évente csak 300 ezer tonna biodízel állítható elő. Ugyanakkor a zöld üzemanyag gyártásakor 10-12% glicerin keletkezik melléktermékként. Csak Európában fél millió tonna glicerin halmozódott fel, amelyekkel a gyártók nem tudnak mit kezdeni.

Boros Béla gépészmérnök, Thész János és Király Zoltán vegyészmérnök kidolgozott egy új technológiát, amellyel a tisztított növényi olajok vagy állati zsiradékok minden egyes atomja, üzemanyaggá alakul át úgy, hogy a ma ismert eljárásokkal ellentétben, nem keletkezik glicerin. A fejlesztésnek köszönhetően az olajos magvakból 20%-al több üzemanyag állítható elő, és ráadásként a biodízel gyártásakor keletkezett glicerin is feldolgozható üzemanyaggá.

A szabadalommal védett eljárással készült üzemanyagot a feltalálók nevének kezdőbetűje alapján “TBK”- nak nevezték el.

Boros Béla a Független Hírügynökségnek elmondta: a “TBK” látszatra nem különbözik a többi biodízeltől, a motor teljesítményét és fogyasztását sem változtatja meg. A környezetvédelmi méréseknél azonban kiderült, hogy tökéletesebb az égése, mert a dízelekre jellemző koromkibocsátás jóval kevesebb volt. A hideg időjárási viszonyoknak ugyanúgy megfelel, mint az alpesi dízel néven ismert gázolajadalék.

A technológia a már működő biodízel üzemekben, jelentősebb átalakítások nélkül alkalmazható. A találmány a májusi nemzetközi találmányi kiállításokon Genfben, Kuala Lumpurban és Varsóban aranyérmet kapott.

A “TBK” gyártása a tervek szerint jövőre indul be.