Új oktatási kormányzat felállítását követeli a DK

Budapest, 2012. október 7., vasárnap (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) új oktatási kormányzat felállítást követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, valamint azt, hogy függesszék fel a köznevelési és a felsőoktatási törvényt – közölte Niedermüller Péter, a párt alelnöke vasárnap Budapesten.

A hét végére kiderült, hogy a kormány által annyira sokra tartott pedagógus-életpályamodellből nem lesz semmi, erre nincsen pénz. Ez az eset csak egy újabb állomás abban a kudarcsorozatban, amit az oktatási kormányzat produkált, amióta bejelentették, hogy megváltoztatják az egész közoktatást – mondta Niedermüller Péter.

Hozzáfűzte: az oktatásért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa még néhány nappal ezelőtt is azt nyilatkozta, nem tudja elképzelni, hogy ne legyen pénz a pedagógus-életpályamodellre. Ez azt jelenti, hogy nincsen semmilyen ráhatása ezekre a folyamatokra.
Niedermüller Péter szerint mindezek azt mutatják, hogy a kormány nem képes az oktatásügyet megfelelően finanszírozni, és azt: “a kormány számára a pedagógusok, az oktatás egy sokadrangú ügy, amelyet minden esetleges megszorítás kapcsán nyugodtan (…) félre lehet állítani.”
Az eset annak a beismerése, hogy a kormány nem elkötelezett amellett, hogy az oktatáson keresztül segítse a társadalmi mobilitást, hogy az oktatáson keresztül modernizálja Magyarországot – jelentette ki az ellenzéki politikus.
Niedermüller Péter közölte: a DK lemondásra szólítja fel Hoffmann Rózsát és az oktatáspolitikáért felelős államtitkárság vezető politikusait.
Hangsúlyozta: a miniszterelnök személyes felelőssége, hogy létrehozzon egy működőképes, a szakmai szervezetekkel összedolgozó új oktatási kormányzatot. Emellett létre kell hozni “a nemzeti oktatási kerekasztalt” szakmai szervezetek és a demokratikus ellenzék pártjaival, hogy az kidolgozzon egy olyan oktatáspolitikát, amelyet nem kell, és nem is szabad négyévente átalakítani – mondta Niedermüller Péter.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be: az önkormányzati rendszer átalakításánál a központi kormányzat által átvett iskolák, kórházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezerrel csökken a közszféra létszáma 2013-tól. A kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, amivel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

Címkék: , ,