Friss hírek

2009.08.18. 19:11

M6-os autópálya - áttörték az ország leghosszabb közúti alagútját

<p>Átjárhatóvá vált Magyarország leghosszabb közúti alagútja.. Az M6-os autópálya "A" jelû alagútja 1331 méter hosszú, a fejtési munkálatot befejezõdtek, a keddi ünnepségen pedig áttörték az utolsó métert is. Ezzel befejezõdött az autópálya mind a 4 alagútjának kialakítása. A munkálatok alatt mintegy 600 000 köbméter földet fejtettek ki és csaknem 150 000 köbméter betont használtak fel. A munkások napi 24 órában dolgoztak, volt, hogy egyszerre 120 bányász vett részt az építkezésben.</p>

Az M6-os autópálya Szekszárd és Bóly közötti 48 kilométeres szakaszán összesen 4 alagút készül. A leghosszabb ezek közül az "A" jelû, amelynek építési munkálatai, a másik három alagúttal együtt 2008 februárjában kezdõdtek. A fejtéssel másfél év alatt végeztek a kivitelezõk, akik kedden ünnepséget tartottak az alagútban abból az alkalomból, hogy a fejtõgépek befejezték a munkát és átjárhatóvá vált az utolsó alagútjárat is.

A kedden ünnepélyesen áttört " A" jelû, 1331 m hosszú alagút az utolsó volt a sorban. Emellett még másik három alagút is készült. A munkálatok közben mintegy 600 000 m3 földet fejtettek ki és csaknem 150 000 m3 betont használtak fel. A munkálatok folyamatosan, napi 24 órában zajlottak, volt úgy, hogy egyszerre a fejtésen 120 bányász dolgozott.

Az alagutak mellett a pálya, valamint a hozzá kapcsolódó országos közutak és helyi utak építése folyamatos, az elkészült szakaszok közül párat már átadtak a forgalomnak. Az M6-os autópályán az alagutak mellett számos híd is épül.

Az M6-os autópálya várhatóan a tervezett átadási idõpontra, azaz 2010 márciusára elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!