Új magyar vígjáték: ínyenceknek

Buhera Mátrix
Buhera Mátrix
Nyíregyháza – A Buhera mátrix című új, magyar vígjáték premier előtti bemutatója volt hétfő délután a nyíregyházi Palace Cinema-ban. Az új hazai mozit március 29-től láthatja a nagyközönség.  video

Ennek apropójából érkezett a megyeszékhelyre Litkai Gergely forgatókönyvíró (jogi végzettségű író, újságíró, valamint népszerű humorista), és Márton Balázs, operatőr, akiket a filmről, valamint a forgatási élményekről faggattunk.

– A Buhera mátrixegy teljesen külső emberek által motivált dolog (a könyv és a film is) – kezdte Litkai Gergely.

Van egy jó barátom, Vermes Zoltán, ő mondta, hogy nagyon szívesen összegyűjtené az írásaimat egy könyvben. Mivel egyetlen kiadó ismerőse egy fantasy-kiadó volt, mikor megjelent a mű nagyon jól fogyott, mert azt hitték az emberek, egy új magyar fantasy – így kezdődött.

Amikor kiírta az ORTT és az MMKA az évi tévéfilm pályázatot, akkor Kálomista Gábor (producer a Megafilmnél) szólt nekem, hogy híres magyar írók műveiből lehet erre a dologra pályázni. Én megállapodtam magammal (mivel kb. egy hét volt a pályázat beadásáig), hogy én feldolgoznám ezt a – mondhatni maradandó – művet, és így született meg az első változata a forgatókönyvnek, amit beadtunk: jól sikerülhetett, mert mindkét kuratórium támogatásra méltónak ítélte.

– Eltelt majdnem egy év, mire belefogtunk a forgatási munkálatokba, és 19 nap alatt le is forgattuk a Buhera Mátrixot. Úgy gondoltuk, hogy tévéfilm lesz belőle, ezért volt ilyen rövid a forgatás, és mondhatni nagyon költség-hatékony is. Ezután megnézte producerünk az elkészült művet, és azt mondta: ebből feltétlenül mozifilmet kell készíteni, így már harmadszor transzponálódott át, ami eredetileg a Rádiókabaréban hangzott el – ezúttal a gyöngyvászonra.
Minden film különbözik a többitől, de a Buhera mátrix sokkal több dologban más: nem nyomott minket semmiféle teher, szabadon tudtunk dolgozni. Nagy adomány, hogy nem kell mindenféle termékelhelyezést beleírni egy filmbe, és szabadon teszünk azt amit akarunk, ugyanis a tévéfilmeknek az a tulajdonsága, hogy van egy adott rendelkezésre álló összeg, elkészül a film, levetíti a TV, megnézik ahányan megnézik, és tetszik, akinek tetszik: nem próbáltunk a tömegízlésnek megfelelni.

Emellett úgy gondolom, nincs ebben nagyon nagy sztori: három epizódból épül fel a film, melynek első része a gyermekkori traumatikus élményeket dolgozza fel, következő a talán mindannyiunk számára rettenetes élményt, a vízórabeszerelést, a harmadik pedig az autóvezetés-tanulás „szépségeit” hivatott bemutatni. Mindezt a főhős (én, aki tulajdonképpen nem én, csak egy virtuális én) szemszögéből nézve, akit elütnek és lepereg előtte az élete egy multiplex moziban – de csak a kínos pillanatok (azt szoktam mondani, az én életem nem olyan rossz, mint a filmben, de majdnem).

Amitől nekem ez a film egész más, mint az eddigi filmjeim voltak az, hogy az apám rendezte, akivel először dolgoztunk ebben a felállásban – tette hozzá Márton Balázs, a film operatőre.  Ami a kívülállóknak talán nem tűnhetett fel, hogy annyira ez nem örvendeztetett meg engem, de azért nagyon jó volt vele együtt dolgozni. Ritka nyugalom szállta meg a forgatást, és ami még furcsa volt és szokatlan, hogy nagyon szívügyének tekintette mindenki a készülő filmet: ilyen tekintetben nagyon szerencsés csillagegyüttállás volt.

A 19 nap forgatás nagyon rövid, de ezt úgy vállaltuk be, hogy megpróbáljuk ennyi idő alatt fölvenni. Ilyenkor fontos a rendező-operatőr páros dolga: sokat tudunk segíteni egymásnak, hogy ez ténylegesen felvehető legyen ennyire rövid idő alatt. Gergely népszerű humorista, író, újságíró…, több kitüntetés birtokosa, pedig mindössze harminc éves. Kíváncsiak voltunk, hogy fér bele ez a sok dolog mindössze három évtizedbe.
Az, hogy fiatal, de tehetséges humorista olyan, mint – ahogy mondani szoktam az ezt firtató kérdésekre – a vidéki, de tiszta: teljesen látszat-problémát dolgoznak fel ezekben a kérdésekben. Ennyi mindent kellett csinálnom, ezt megcsináltam. Ilyen vagyok: ha valami feladat adódik, akkor elvégzem. Remélem, hogy nemcsak én pipáltam ki a feladatokat, hanem a közönség is élvezni fogja a Buhera mátrixot.