Új magyar város- Pusztaszabolcs

Hivatalosan is várossá vált Pusztaszabolcs. Az ünnepélyes városavatást pénteken tartották. A város kulcsát és a várossá nyilvánításról szóló oklevelet Gyenesei István önkormányzati miniszter adta át a Fejér megyei település polgármesterének.

Negyedszer pályázott Pusztaszabolcs a városi rangra, 2004-ben próbálkozott először. A siker ezúttal annak köszönhető, hogy az eltelt négy év alatt jelentős fejlesztések valósultak meg. Saját erőből, csaknem 150 millió forintos ráfordítással megújult az amúgy nagyon rossz állapotban lévő utak fele. Az önkormányzat hatvanszázalékos hozzájárulásával november óta saját mentőállomásuk van, és a teljes csapadékvíz-elvezető rendszer is kiépült már a településen. Eddig Pusztaszabolcs volt a legnagyobb Fejér megyei község, és büszkék arra, hogy nem lett a legkisebb város – mondta a Független Hírügynökségnek Czompó István, polgármester.

A városavatót a hagyományos Szabolcs-napok keretében rendezték meg. Péntektől vasárnap estig változatos programok várják az ünneplőket, köztük motoros, quad, autós bemutatók és versenyek, több mint 100 jármű vonul fel a városban.

A Fejér megye keleti részén, az Adonyi kistérségben található településen 6300 ember él. Országos vasúti csomópont. 1963 óta működik a középiskolája. A dunaújvárosi és székesfehérvári vizsgaközpontok mellett a megyében csak Pusztaszabolcson van akkreditált nyelviskola.

Fejér megyében Bodajk kapott még a városi rangot az idén. Július 1-től az országban nyolc településsel bővült a városok listája. A megyei jogú városokkal és a fővárossal együtt így már 306 település büszkélkedhet városi ranggal, és 40 ezer emberrel több mondhatja el magáról, hogy városban él.