Friss hírek

2008.12.14. 11:15

Ellenzékbe vonulhat az RMDSZ

<p>Ellenzékbe vonul a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) amennyiben a Demokrata-Liberális Párt (PDL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem változtat szombat este tett ajánlatán, amely szerint a szövetség mindössze államtitkári szinten képviseltetheti magát román nagykoalícióban.</p>

A parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot szerzett két politikai erő szombati egyezsége értelmében az RMDSZ-nek nem biztosítanak döntéshozói tisztségeket, a két párt zárt ajtók mögötti találkozóját követően a pártelnökök úgy nyilatkoztak: a szövetség államtitkári szinten jelen lehet a koalícióban.

Emil Boc PDL-elnök a több órás tárgyalás után elmondta: nagy vonalakban sikerült megállapodni a PSD-vel a Partnerség Romániáért elnevezésű kormányprogram 25 pontjáról. Mivel azonban a Mircea Geoana vezette erő továbbra is ellenzi az RMDSZ kormányzati részvételét, a demokrata-liberálisok fel kívánják ajánlani a szövetségnek, hogy államtitkári szinten képviseltessék magukat az új kormánystruktúrában. Mircea Geoană PSD-elnök leszögezte: nem etnikai megfontolásból utasítják el az RMDSZ kormányon maradását, hozzátette ugyanakkor: ezek után a PDL vezetőségén múlik, hogy a nagykoalíciós megállapodásban rögzített paritás alapján neki járó tisztségekből milyen funkciókat ajánl fel az RMDSZ-nek.

A tárgyalásokat követően Markó Béla RMDSZ elnök és Kelemen Hunor ügyvezető elnök egyaránt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szövetség csak államtitkári posztokat kapjon az új kormányban. Úgy vélik: az államtitkárok csupán végrehajtó szerepet töltenek be egy kabinetben, a döntési jogkör pedig a miniszterekre hárul. Markó Béla leszögezte: az RMDSZ vagy egyenlő partnerként lép be a koalícióba, vagy felvállalja az ellenzéki szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!