Új helyre kerül az egri Végvári vitézek szoborcsoport

Eger, 2015. április 28. Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári vitézek című szoborkompozíciójának egyik lovas alakját emelik új helyére egy daruval az egri Végvári vitézek terén 2015. április 28-án. A korábban a Dobó téren álló szoborkompozíciót a felújítás után megkezdték új helyén felépíteni a belvárosi rehabilitációs program keretében.
Eger, 2015. április 28. Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári vitézek című szoborkompozíciójának egyik lovas alakját emelik új helyére egy daruval az egri Végvári vitézek terén 2015. április 28-án. A korábban a Dobó téren álló szoborkompozíciót a felújítás után megkezdték új helyén felépíteni a belvárosi rehabilitációs program keretében. - © MTI Fotó: Komka Péter
Eger, 2015. április 28., kedd (MTI) – Kedden megkezdődött Egerben Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári vitézek című szoborcsoportjának új helyén, a Végvári vitézek terén történő felállítása.

A három, egyenként mintegy 2,5 tonnás elemből álló kompozíció 1967 óta a Dobó téren, a Városháza előtt állt. Az alkotást még tavaly februárban, az egri történelmi belváros mintegy 6 milliárd forintos rehabilitációs programjának részeként szállították el restaurálásra. Ugyanekkor vitték el felújítani Stróbl Alajos 1907-ben felállított, a várvédő Dobó Istvánnak emléket állító kompozícióját is.

A Dobó-szobor már tavaly júliusban visszakerült eredeti helyére. A Végvári vitézek szoborcsoport azonban csak a városrehabilitációs program utolsó elemének, a Dobó tér szomszédságában lévő, az egykori Szúnyog közben kialakított Végvári vitézek terén zajló munkák előrehaladtával foglalhatja el új helyét.

Mint azt Böjte Horváth István szobrász és Schütz Zoltán okleveles restaurátor a helyszínen az MTI-nek elmondták, a Végvári vitézek szoborcsoport restaurálásával csaknem egy éve végeztek már, azonban a kompozíciónak helyet adó téren zajló régészeti munkák elhúzódása miatt csak most kerülhet sor az alkotás elhelyezésére. A munkával várhatóan a következő napokban fognak végezni.

A polgármesteri hivatal korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a két szoborcsoport felújítása mintegy 35 millió forintba került.

– MTI –