Új évszak, új teendők, új kellékek a kertben és a ház körül

Akt.:
Új évszak, új teendők, új kellékek a kertben és a ház körül
Hasogatásra váró tűzifa, kiégett kerti izzó, beázott lábbeli és egyéb sürgős, orvoslásra váró problémák…

Ahogyan haladunk előre a naptárban, a reggeli és esti levegőhőmérsékletek rohamos csökkenésével sokak számára egyre sürgetőbb kényszerré válik a tűzifa méretre vágása és hasogatása. Kisebb mennyiség esetén elegendő eszköz lehet egy-egy fűrész, fejsze és/vagy balta, nagyobb mennyiségű tűzifa aprítása könnyebben megoldható elektromos vagy benzinmotoros láncfűrésszel, és rönkhasítóval. Ne feledkezzünk meg az összevágott fa összerakásáról, biztonságos rögzítéséről és takarásáról sem. Rögzítéshez spanifereket, takaráshoz a többféle méretben kapható ringlizett takaróponyvát ajánljuk. Az egyre esősebbre forduló időjárás beköszöntével komfortérzetünk egyre jobban igényli a nyirkosság, a hűvös pára és a fentről és lentről egyszerre támadó csapadék elleni védelmet, a jól szigetelő öltözet kellemes, biztonságos élményét, a melegebb munkaruházatot, és az esőnek, sárnak jobban ellenálló lábbeliket, cipőket, csizmákat. Fokozottan igaz ez az időjárás viszontagságainak erősebben kitett szabadtéri munkát végzőkre, legyen szó akár a ház körül, a kertben, telken tevékenykedő, akár a mezőgazdaságban hivatásszerű munkát végző emberekről.

Miért zöld a legtöbb kerti lábbeli?

Mezőgazdasági tevékenység lévén érdekes a kialakult színválasztási szokás, mely leginkább a zöld színt favorizálja, annak ellenére, hogy például ugyanazon típusú csizmának a fekete színű változata olcsóbb. PVC csizmák esetén érdemes külön szót ejteni a habosított csizmákról. Régiónkban magasabb ára miatt nehezen tört magának utat a keresletben, pedig tulajdonságai előbb-utóbb a termékkör piacvezetőjévé teszik a vízálló lábbelik között. EVA technológiájának köszönhetően nagyon kis tömegű, így jellemzően az egész napos viselete során sem jelentkezik a fokozott fáradtságérzet. Az alapajánlatban szereplő csizmák mínusz 30 oC-os munkakörnyezetig viselhetőek, de speciális típusai, pl. a vadászcsizmák, akár -70 0C-ban is védelmet biztosítanak. Bélése kivehető, aminek kettős szerepe van, nyáron nem melegíti a lábat, télen viszont a bélés mosásának és szárításának idejére távolítható el. Mindezek együtt biztosítják a csizmáktól eddig nem elvárt magas komfortérzetet. A hosszúszárú, normál szárbőségű változatoknál az unisex kivitelnek 36-42, a férfi lábra ajánlott modellnek 39-50 méretsora van. A rövid szárhosszúságú csizmának nagyobb szárbősége és széles, magas feje van.

Világos, hogy már nincs olyan világos?

A nappalok rövidülésével – ahogyan nap, mint nap szembesülünk azzal, hogy reggel egyre később világosodik, délután-este pedig korábban és korábban sötétedik – jóval hamarabb észrevesszük a kiégett fényforrások hiányát, mint pár héttel azelőtt. Igazán kellemetlen érzés a fárasztó munkából hazatérve félvakon bukdácsolni keresztül a kivilágítatlan udvaron, semmit nem látva állni be az autóval a kivilágítatlan kocsibejárón át a koromsötét garázsba, és még sorolhatnánk a kényelmetlen, kellemetlen, bosszantó és sokszor balesetveszélyes helyzetek sorát, amit a nappali sötétség rohamos előretörésével az észrevétlenül kiégett izzók okoznak ősszel. Ilyenkor a legjobb nem késlekedni, hanem felmérni a hiányokat és elindulni a megoldás után, de lehetőleg még jóval az esetleges baleset előtt. Áruházunkban a legváltozatosabb fajtájú, méretű, teljesítményű, funkciójú, típusú fényforrás közül válogathatnak az érdeklődők.

Néhány jó tanács, hogy a szüret tényleg víg hangulatú közösségi élmény legyen!

A színes évszak nemcsak a zordabb időjárást, és a melegebb öltözködés szükségét hozza magával, hanem a köztudatba víg hangulatú közösségi eseményként bevonult szüretet is. Hogy ez a vidám esemény valóban jókedvű legyen, van néhány alapfeltétel, melynek teljesülnie kell. Ezt a gyakorlott szüretelők már tudják, így érthető, hogy a Kertész Áruházak üzleteiben is egyre intenzívebb a borászati cikkek iránti kereslet. A szüreti munkákhoz megtalálhatók a kínálatban a szüretelő ollók, a gyűjtő- és hordózsákok, szüretelő kádak, és műanyag hordók, üvegballonok, valamint a kézi és elektromos meghajtású zúzó-bogyózók, és prések. A szüret szerelmeseit a használati eszközökön kívül leginkább a hideg és eső illetve sár elleni öltözet érdekli. A figyelem középpontjában jellemzően az esőköpenyek és a PVC csizmák állnak, de sokan gondolnak kezük védelmére is. Száraz szennyeződések ellen a finomabb fogásra is alkalmas szerelő kesztyűket ajánljuk, nedves környezetben előnyösebb a mártott kesztyű használata.

Ha ősz, akkor sokasodó kerti teendők, és fokozódó rágcsálóveszély!

Bár az első őszi hetekben még folynak a nyárvégi betakarítások, de egyre – másra szaporodnak a télre felkészítő, kerti és ház körüli teendők is. A ház- és telektulajdonosok rendszerint a lombok összegyűjtésével elkezdik az őszi takarítást, esetleg még a kertet is felássák, ugyanakkor begyűjtik a tavaszi, kiültetik az őszi virághagymákat. Az egyre zordabbá váló időjárás elől a rágcsálók védekezésképpen ösztönösen biztonságot adóbb, melegebb helyekre; fészerekbe, kamrákba, de akár a lakásokba is behúzódnak. Ez nemcsak higiéniai, de egészségügyi problémákat is okozhat, ráadásul rendszerint károkozással is jár. Erre nem árt időben felkészülni. Mindezekre – az ősz beköszöntével együtt járó intézkedést igénylő helyzetekre, problémákra nyújt komfortos és biztonságos megoldásokat mindenkinek a Kertész Áruház őszi ajánlata, melyekről a www.kerteszaruhazak.hu internetes oldalon – az eligazodást segítendő – termékkörönként találhatnak az érdeklődők bővebb leírásokat.