Helyi közélet

2008.04.08. 14:15

A tiszaújvárosi Gyuszkó heroikus küzdelme

<p>Tiszaújváros - Gyuszkó néhány éve élte az egészséges gyerekek életét, most beteg és segítségre szorul...&#160;<DIA alt="Segítünk Gyuszkón 2008.03.01." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Seg_t_nk_Gyuszk_n_2008_03_01_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Segítünk Gyuszkón 2008.03.01." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Segitunk-Gyuszko-3.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Mostanra már szerettek volna túl lenni minden beavatkozáson és fellélegezni, hogy végre vége a 2005 óta tartó kálváriának, de néhány hétig még türelemmel kell lenniük Diószegi Gyuszkónak és édesanyjának, no és persze Gyuszkó testvéreinek.

Kezdik a kezelést

Március elején arról számoltunk be, hogy Gyuszkónál (akit édesapja halála után Marika egyedül nevel a két kisebb testvérével, Zsófival és Ádámmal együtt) hamarosan elkezdik a kezeléseket, amelynek a végén saját őssejtjeit ültetik vissza. Közbe szólt azonban egy fertőzés, utóbb pedig kezelőorvosai utaztak el egy nemzetközi konferenciára, ám mától elkezdik a gyógyszeres és a kemoterápiás kezelést is.

Mint Marika mondja, előbb elölik a meglévő csontvelőt, és a 8. napon kapja vissza a saját őssejtjét. Amíg meg nem tapad, fokozottan védeni kell Gyuszkó immunrendszerét, így ma délutántól egy apró sterilszoba lesz az otthona néhány hétig. Ez idő alatt az édesanyja is csak meghatározott időszakban és sterilöltözékben mehet be. Csak kesztyűvel nyúlhat hozzá és kizárólag sterilizált ételt és italt kaphat. Marikának a Ronald-házban biztosítanak elhelyezést ezekre a hetekre, s ha nem tud hazamenni, itt alhat is. Hogy ki vigyáz közben a két kisebbre?

– Ha nem tudok hazamenni, a nővérem felügyel rájuk – tudjuk meg Marikától, aki azt is elárulja, hogy Zsófi és Ádám egy hete találkoztak Gyuszkóval, de mindig kérdezik hogy van. Szerencsére jól viselik, hogy sokat vannak egyedül, az iskolában sincs velük gond, s bíznak benne, hogy hamarosan megint együtt lesz a család. Addig viszont nagyon sok tennivaló vár még Diószegiékre.

Segítség a felújításhoz

– Mielőtt Gyuszkó hazatér, legalább a félszobát teljesen fel kell újítani, kifestetni, a szőnyegpadlót parkettára cserélni, vadonatúj ágy is kell neki, új ágyneműkkel, mert a fertőzésveszélyt a lehető legkisebbre kell csökkenteni. Az automata mosógép nemrégiben felmondta a szolgálatot, márpedig a műtét után Gyuszkóra külön kell mosni és gyakran, magas hőfokon. Az ápolási, a családi pótlék és az árvaellátás együtt nem olyan csekély összeg, de minderre nem futja belőle – mondja Marika, aki naponta ingázik Miskolc és Tiszaújváros között. Még akkor sem, ha a tiszaújvárosi önkormányzattól kapnak rendkívüli gyermeknevelési segélyt, illetve festék és diszperzit is érkezett felajánlásként. Éppen ezért hirdettünk Segítünk akciót a család javára.

Szerkesztőségünkben várjuk az 1 és 2 forintosokat, Szádváry Gyulának köszönhetően a kupakgyűjtés is folytatódik (éppen a napokban vittek el egy szállítmányt, amiből 120 ezer forintot tudnak átutalni Gyuszkóék számlájára) a lenti listában pedig azt láthatják, hogy mire van még szüksége a családnak.

Az előzmények
2005-ben derült ki Gyuszkóról, hogy daganatos betegségben szenved, annak is egy igen ritka fajtájában. Másfél évig azt gondolták az orvosok, hogy lelki okai vannak a tüneteinek, nem sikerült feldolgoznia édesapja halálát. Aztán kiderült: a mellékvesevelő működésében állt be zavar. Megműtötték, s úgy ítélték meg: a daganat jóindulatú volt. Tavaly azonban kiújult a betegsége. Az osztályvezető főorvos, dr. Nagy Kálmánkemoterápiás kezelést, majd pedig saját őssejt-visszaültetést javasolt.
Gyuszkónak egyébként három szenvedélye van: az egyik a számítógép (sajnos épp most romlott el), a másik a foci, a harmadik a sakk. Reméli, nemsokára újra hódolhat ezeknek.
Forintokkal, kupakokkal, adománnyal
– Arra kérjük olvasóinkat, ha a felsoroltakban (laminált parketta és lerakása, szobafestés, zománcfesték a nyílászárókra, ágy, ágynemű, akár használt, de jó állapotban lévő automata mosógép, tisztítószerek, tartós élelmiszerek) segítséget tudnak nyújtani, jelezzék szerkesztőségünknek!
– Kérjük, az 1 és 2 forintosokat is nekik gyűjtsék. Szerkesztőségünk már fogadja a nagyobb mennyiséget, s később elszállítjuk az MNB pénztárába.
– A kupakokat a szokott gyűjtőhelyekről (Miskolcon, a Király utcai Mini ABC-től, a Munkáspárt irodájából és a Tóth Ilona Orvosszállóról) továbbra is a baktakéki Szádváry Gyula szállítja el. (Szádváry Gyula elérhetősége: 30-5927005; 46/440-163, e-mail: [email protected])

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában