Új eljárás előtt a hejőcsabai cementgyár környezeti engedélye

Akt.:
Új eljárás előtt a hejőcsabai cementgyár környezeti engedélye
Új eljárás előtt a hejőcsabai cementgyár környezeti engedélye
Miskolc – A kormányhivatalnak szabályos eljárást kell lefolytatnia a cementgyár ügyében.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – mint portálunkon is olvashatták – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal alperes és az alperesi beavatkozókkal kapcsolatos perben hozott októberi ítéletében hatályon kívül helyezte a hejőcsabai cementgyárra vonatkozó cementgyártást engedélyező és hulladékgazdálkodásra vonatkozó első- és másodfokú közigazgatási határozatokat.

A Zöld Kapcsolat Egyesület zöld szervezet, mint felperes azért nyújtott be a cementgyár újraindítására kiadott környezethasználati engedéllyel szemben fellebbezést, mert véleménye szerint egy lakóövezet közvetlen szomszédságában együttégető cementműre nincs szükség egy olyan nagyvárosban, ahol a szállópor koncentráció mértéke már idén február végére meghaladta a megengedett éves egészségügyi kibocsátási határértéket – ismertette az ügy részleteit dr. Megay Róbert, az egyesületet képviselő ügyvéd.

Mint megtudtuk, az egyesület kifogásolta, hogy az engedélyben nem állapították meg a szükséges védőtávolságot, valamint nem készült a teljes hatásterületet érintő, kellő időtartamú helyzetfeltárás, hatáselemzés.

Eljárási hibák

Október 12-i ítéletében a bíróság egyébként azért kötelezte új eljárásra az alperes kormányhivatalt, mert az összevont engedélyezési eljárás során kizárták ügyféli jogának gyakorlási lehetőségéből a Zöld Kapcsolat Egyesületet, ezáltal „az eljárásban való részvételre vonatkozó eljárási szabályok megsértése jelen esetben az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértésre vezettek.”

„Egy új lehetőség”

F. Nagy Zsuzsanna az egyesület alelnöke hozzátette, hogy „most nyílik egy új lehetőség arra, hogy a helyi döntéshozók változtassanak eddigi passzív hozzáállásukon és méltó módon képviseljék a nagyszámú érintett lakosság, egyben az újabb környezetterhelést nem toleráló, munkahelyteremtő tevékenységek érdekeit…”

ÉM-SZB


Illusztráció
Miskolc - A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a hejőcsabai cementgyárra vonatkozó cementgyártást engedélyező és hulladékgazdálkodásra vonatkozó első és másodfokú közigazgatási határozatokat. Mint ismert, a HCM 1890 Kft. egységes környezethasználati engedélyt kapo...

A HCM 1890 Kft. évi 40 ezer tonna kapacitású új mészhidrát üzeme Miskolcon az átadás napján, 2017. május 26-án. MTI
Miskolc - Átadták az évek óta nem termelő hejőcsabai cementgyár, mostani nevén HCM 1890 Kft. évi 40 ezer tonna kapacitású mészhidrát üzemét pénteken, a beruházás magántőkéből valósult meg, ennek értékről nem adott tájékoztatást Kálmán János cégtulajdonos. Miskolc hejőcsabai városrészében lévő cem...