Új együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a TAKATA

Akt.:
Új együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a TAKATA
Új együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a TAKATA
Miskolc – A Miskolci Egyetem határozott célja, hogy elmélyítse kapcsolatait a gazdaság szereplőivel, a magyar felsőoktatás megújuló világában pedig még inkább megnő az ipari-gazdasági partnerkapcsolatok jelentősége. Az egyetem életében tehát kiemelt jelentőséggel bír a TAKATA Safety Systems Hungary Kft.-vel kötött együttműködési megállapodás.

A japán cég 2014-ben kezdte meg légzsákrendszerei gyártását Miskolcon, a kapcsolatfelvétel pedig – a kölcsönös nyitottság és együttműködési igény folytán – gyorsan megtörtént. Az együttműködésben eddig a Gépészmérnöki és Informatikai Kar járt az élen. Az új megállapodás célja, hogy még szorosabbra fűzze a cég és az egyetem kölcsönös előnyökön alapuló kooperációját, mégpedig úgy, hogy a GÉIK mellett a Műszaki Anyagtudományi Kar, a Műszaki Földtudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar is erőteljesebb kapcsolódjon be a közös tevékenységekbe.

A Miskolci Egyetem – igény szerint – tudományos potenciáljával támogathatja a japán céget, amellyel a jövőben közös projekteket, pályázatokat is megvalósíthat. Úgyszintén cél, hogy az együttműködés a duális képzések indítására is kiterjedjen, az új képzési forma bevezetése ugyanis a gazdasági partner számára éppúgy előnyöket rejt, ahogy az egyetem és a hallgatóság számára is.

Már az első évre szóló munkaprogram igen sokoldalú együttműködést irányoz elő. A TAKATA kollégái angol nyelvű előadássorozatban osztják meg tapasztalataikat az egyetem hallgatóival, sőt a cég – mint szakmai gyakorlóhely – szakmai gyakorlatra fogadja a fent említett négy kar hallgatóit, összesen 25 főt. A TAKATA diplomamunka-témákra is javaslatokat tesz, majd támogatja azok kidolgozását is, például a megfelelő céges konzulens biztosításával. A munkaprogram közös rendezvényekről is szól: a Miskolci Egyetem vállalja a japán céget népszerűsítő ismeretterjesztő előadások befogadását, a TAKATA pedig részt vesz az egyetem beiskolázási kampányában, valamint egy ún. Karrierfalon tájékoztatja a hallgatóságot álláslehetőségei felől. (Az egyetem főépületének előcsarnokában még április elején átadott, modern high-tech kiállító- és beszélgetősarokkal a cég már eddig is jelen volt a hallgatók mindennapi életében.) A Miskolci Egyetem számára stratégiai jelentőségű kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) projektek során az egyetem szellemi és infrastrukturális kapacitásaival is támogathatja a TAKATA gyártás-, gyártmány- és szervezetfejlesztését.

A TAKATÁ-val való együttműködés a céges partnerkapcsolatok mintapéldája lehet, hiszen mind az egyetemi képzés tartalmára, mind az egyetem K+F+I tevékenységeire kiterjedhet. A kooperációval a cég, az egyetem és a hallgatóság egyaránt nyerhet.

Rada János
kommunikációs szakreferens
Miskolci Egyetem Kancellária Hivatal