Új egységgel bővült a 20 éves Szimbiózis Alapítvány

A képen: Fülöp Attila és Jakubinyi László
A képen: Fülöp Attila és Jakubinyi László - © otó: Vajda János
Miskolc – Tizenkét fogyatékossággal élőnek teremt otthont az új bentlakásos Fűzfás Ház.

Fogyatékossággal élő embereknek és családjaiknak létesített lakóotthont a Baráthegyen a Szimbiózis Alapítvány. A Fűzfás Háznak elkeresztelt épületet szerdán délelőtt ünnepélyes keretek között adták át.

Amit terveztek, valóra vált

Jakubinyi László elnök emlékeztetett, a Szimbiózis Alapítvány ebben az esztendőben ünnepli fennállásának húsz­éves évfordulóját, és már kezdetektől a fogyatékossággal élő felnőttek, valamint sérült gyermekeket nevelő családok szociális-foglalkoztatási ellátásának megoldását tűzte ki célul.

„Ma már több mint négyszáz családot látunk el különböző szolgáltatásokkal. Két évvel ezelőtt, amikor belevágtunk a lakhatási programok megvalósításába, azt a feladatot tűztük ki célul, hogy bentlakásos egységeink lépjék túl az ötven férőhelyet. A Fűzfás Ház átadásával ez megvalósult.”

Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere méltatta a Szimbiózis Alapítvány két évtizedes munkáját.

– A nehéz helyzetben lévők, a fogyatékossággal élők támogatása mindannyiunk kötelessége, és ebben a munkában az alapítvány élen jár. Szeretném megköszönni kitartó és minőségi munkájukat, melyet itt, Miskolcon végeznek, és mellyel nagyon sok rászoruló családnak nyújtanak tényleges segítséget – hangsúlyozta a vezető városi politikus.

A Fűzfás Ház egy régi parasztház és a hozzá tartozó gazdasági épület felújításával készült. A létesítményben tizenkét fogyatékos személy számára hoztak létre önálló életvitelt biztosító családias otthont, melyben egy közösségi teret is kialakítottak. Jakubinyi László hozzátette, ez az épület lesz a Baráthegyi Majorság új bejárata, innen indítják majd az őshonos fákat, gyógynövényeket bemutató tanösvényüket.

Liget is épül

– A fogyatékossággal élők csak akkor tudnak eredményes önálló életet élni, ha van mögöttük olyan közösség, mint a Szimbiózis Alapítvány – ezt már Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára jelentette ki.

„Örömmel látom, hogy a kormányzat fogyatékosügyi politikájával teljes összhangban van az, ami itt a Baráthegyen történik. Itt a húszéves múlt, egy két évtizedes komoly küzdelem, ami meghozta a gyümölcsét. Mi a magunk részéről ezt úgy tudjuk segíteni, ha továbbra is azt támogatjuk, hogy a nagy létszámú intézmények helyett kisebb lakóotthonokban éljenek a fogyatékos emberek. Fontos az is, hogy bevonjuk őket a munka világába, és az önálló élet felé tereljük őket.”

Az ünnepség végén minden támogató egy-egy gyümölcsfát ültetett az épület előtt kialakítandó ligetbe.

ÉM-TÁ


Ezek a gyönyörű mézeskalács építmények is a fogyatékkal élők munkái
Miskolc - A fogyatékosok világnapját ünnepelték hétfőn a miskolci városházán. Az eseményen a Mézes Miskolc kezdeményezés keretein belül leleplezték a Baráthegyi Gasztro-műhely mestereinek kiállítását, melyet péntekig ingyenesen megtekinthetnek az érdeklődők a Városháza aulájában, ahol a Mézeskalá...

A Szimbiózis Alapítvány várta az érdeklődőket
Miskolc - Nyílt napot tartott szombaton a Baráthegyi Majorság. Több mint kétszáz, a környékbeli utcákban élő lakónak küldött meghívót a Baráthegyi Majorság, hogy látogassák meg őket szombaton. 150 adagnyi étel készült bográcsban, ami el is fogyott, tehát sikeres volt a szomszédoló vendégvárás. M...