Új díjat alapítottak az egyetemmel közösen Miskolcon

A tavalyi, május 11-i díjátadó ünnepségen
A tavalyi, május 11-i díjátadó ünnepségen - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – Egy új díj is kiérdemelhető egy tavalyi közgyűlési döntés értelmében Miskolcon, az elismerést a többi kitüntetéssel együtt május 11-én, Miskolc város napján az idén adják át első ízben.

Az új díjat a Miskolci Egyetemmel közösen alapította az önkormányzat Az Egyetemért-A Városért néven. A díjat a novemberben elfogadott rendelet szerint az kapná meg, „aki közéleti és tudományos tevékenységével évről évre hatékonyan szolgálja, szolgálta a Miskolci Egyetemet és Miskolc városát, munkássága hazai és nemzetközi szinten is elismerésnek örvend, továbbá kötődik a városhoz”. A rendelet szerint a kitüntetéshez a plakettet és az oklevelet az egyetem vezetése adja, ennek költségeit át is vállalja, a díjat az intézmény és a miskolci önkormányzat képviselője együttesen adja majd át.

Az új díj alapításához azonban egy korábbi díjat meg kellett szüntetni (az indoklás szerint azért, hogy a kitüntetettek számának állandósága tükrözze a városi elismerés értékét), így az idei évben az eddigi négy Pro Urbe díj helyett már csak hármat adományozhat az önkormányzat.

A döntéshez a rendelet egy 14 fős kuratóriumot is meghatároz, ennek elnöke dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, a tagok között olvashatjuk dr. Torma András rektor nevét is.

Azt, hogy ki lesz az első, aki kiérdemli Az Egyetemért-A Városért elismerést, februárban derül ki, legalábbis akkor szavaz személyéről a miskolci közgyűlés.

ÉM-HM