Új dialízisközpontot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen

Szeged – Uniós támogatással új dialízisközpontot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) és korszerű képalkotó diagnosztikai eszközöket is vásárolt az intézmény.

Martinek Tamás, az egyetem közkapcsolati rektorhelyettese a 2,6 milliárd forintos költségvetésű projekt zárórendezvényén hangsúlyozta, a fejlesztések minőségi változást hoznak a betegellátásban azzal, hogy az eddig bérelt műszerparkot saját tulajdonú, a kor követelményeinek mindenben megfelelő berendezésekre cserélték.

A szakember közölte, hogy a beruházás minden elemében kapcsolódik az SZTE “zöld szellemiségéhez”, kiemelve, az új műveseközpont zárt vízkezelőrendszere jelentősen csökkenti a környezeti terhelést.

Facskó Andrea, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnöke elmondta, az új dialízisközpontban évente tizenöttel nőhet – a mintegy százról – az ellátott, krónikus vesebetegségben szenvedő páciensek száma.

Az egykori vérellátóközpont épületének felújításával kialakított centrumban 21 berendezést helyeztek el a krónikus betegek kezelésére, emellett összesen 18 művesekészüléket vásároltak tartalékként, az akut-, a fertőző-, a gyermek-, illetve az intenzív osztályon fekvő páciensek ellátására. A nem szállítható betegek vesepótló kezelését pedig négy mobil berendezés teszi lehetővé.

A professzor közölte, az új képalkotó berendezések segítségével a korábbiaknál gyorsabban készülhet el a diagnózis, így hamarabb kaphatnak megfelelő kezelést a betegek.

A 264 szeletes komputer tomográffal (CT) a korábbinál rövidebb idő alatt, kisebb sugárdózis alkalmazásával vizsgálhatók a páciensek és jó minőségű felvételek készíthetők a gyorsan mozgó szervekről is. Az új mágneses rezonanciás (MR-) készülék a többi közt a belső szervi gyulladásos folyamatok, fejlődési rendellenességek, daganatok felfedezését, az idegsebészeti műtétek tervezését segíti.

A hibrid képalkotó módszerek közé tartozó SPECT-CT berendezéssel pedig egy időben végezhető el a klasszikus radiológiai és az izotópos vizsgálat, amely láthatóvá teszi, hogy egy adott elváltozáshoz milyen funkcionális zavar kapcsolódik.

A beruházás részeként javították az SZTE távdiagnosztikai rendszerét, amely lehetővé teszi, hogy az orvosok kikérjék máshol tartózkodó kollégáik szakvéleményét egy-egy páciens ellátása során.

-MTI-