Új börtön Ózdon négy és fél milliárdból

Akt.:
Új börtön Ózdon négy és fél milliárdból
Új börtön Ózdon négy és fél milliárdból - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – A beruházás 250 új munkahelyet jelent a településnek, a létesítményben ötszáz rabot tartanak majd fogva.

Óriási túljelentkezés volt tapasztalható a januárban meghirdetett börtönépítési pályázaton, hiszen országos szinten negyven település jelentkezett a felhívásra. A Belügyminisztérium döntése értelmében Kunmadarason ezer fő, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón pedig ötszáz elítélt fogva tartására alkalmas büntetés végrehajtási intézmény épülhet. A kivitelezést 2017 és 2019 közé teszik, méghozzá ütemezetten, az állami források függvényében. A döntés megszületése után az ózdi Városházán közös sajtótájékoztatót tartott Janiczak Dávid polgármester, és Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. Mint elhangzott: nagyságrendileg 4,5 milliárd forintból épülhet majd fel az ózdi börtön, amely a város költségvetését nem terheli, kizárólag központi forrásból valósul meg. Az önkormányzat egy 4 hektáros területet ajánlott föl az állam számára, a 25-ös főút mellett az Új köztemetővel szemközt található részen. Ez pedig minden szempontból alkalmas, megfelel az előírt feltételeknek.

Közös érdek

– Vannak olyan közös ügyek, amikor félre kell tenni a pártpolitikát, és a város érdekében kell cselekedni. A börtönépítési projekt is ilyen volt, minden követ megmozgattunk, hogy Ózd is a kedvezményezettek között szerepeljen – fogalmazott a tájékoztatón Riz Gábor, országgyűlési képviselő. – Polgármester Úrral közös levélben fordultunk Orbán Viktor Miniszterelnök Úrhoz, hogy a várost sújtó nagy munkanélküliség miatt fontolja meg az ózdi börtönépítés lehetőségét. Örülök, hogy sikerrel jártunk ezen az úton, hiszen minden munkahelyteremtő beruházást meg kell becsülnünk.

Janiczak Dávid is az összefogás fontosságát hangsúlyozta: párthovatartozástól függetlenül sokan segítettek abban, hogy a város is a kedvezményezettek között szerepeljen. Ózd polgármestere külön kiemelte Deák János személyét, aki országos viszonylatban is kiemelkedő pályázati anyagot állított össze, ami szintén kellett a pozitív elbíráláshoz.

– Közel egy esztendeje merült fel először a börtönépítés lehetősége – tekintett vissza kezdetekre Janiczak Dávid. – Egy ilyen beruházás esetében nagyon fontos a lakosság véleménye, ezért ez volt az első lépés. Megkérdeztük az embereket, és amikor nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a többség támogatja az elképzelésünket, akkor kezdtük alaposabban körbejárni az egészet. Amikor meggyőződtünk arról, hogy minden szempontból előnyös lenne a beruházás, akkor jelentkeztünk a felhíváson. Nagy lehetőségnek tartom az építkezést, ami 250 új munkahelyet jelent majd a városnak, emellett pedig az a tapasztalat, hogy ahol börtönök működnek, ott a közbiztonság is javuló tendenciát mutat. Idén újabb fejlemény már nem várható, jövőre viszont meg kell kezdenünk a felkészülést arra, hogy mire elkészül az intézmény, addigra szakképzett és felkészült munkaerőkkel álljunk rendelkezésre.

ÉM-ME


Kunmadarason, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón épülhet börtön

Budapest – A tervek szerint a következő években Kunmadarason ezerfős, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón pedig ötszáz fő elhelyezésére szolgáló börtön épülhet – közölte az MTI-vel szerdán a Belügyminisztérium, miután lezárult a büntetés-végrehajtás telekpályázata.