Magyarország

2012.05.16. 15:42

OGY: pontosítanák a forgalmazói magatartást szabályozó törvényt

Budapest, 2012. május 16., szerda (MTI) - Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága szerdai ülésén egyhangúlag támogatta Győrffy Balázs (Fidesz) képviselői önálló indítványát, amely a tisztességtelen forgalmazói magatartást tilalmáról szóló - még 2009-ben meghozott - törvényt pontosítaná.

Budapest, 2012. május 16., szerda (MTI) - Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága szerdai ülésén egyhangúlag támogatta Győrffy Balázs (Fidesz) képviselői önálló indítványát, amely a tisztességtelen forgalmazói magatartást tilalmáról szóló - még 2009-ben meghozott - törvényt pontosítaná.

Így a bizottsági vélemény alapján A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a képviselők tárgysorozatba vételre, illetve általános vitára alkalmasnak találták.

A törvényjavaslathoz fűzött indoklás szerint az elmúlt években összegyűlt tapasztalatok alapján merült fel az igény a hatályos jogszabály módosítására. Győrffy Balázs szerint például újra kell szabályozni a beszállítók és a kereskedelem kapcsolatát, meg kell teremteni a kerekedők számára a visszáruzás lehetőségét.

A fideszes honatya emellett kitért arra is, hogy szükséges a fizetési határidők pontosítása, továbbá a diszkriminatív - azaz az áru származási országok szerinti eltérő - árazási gyakorlat megszüntetése. Továbbá a jogi útra terelt ügyek menetének felgyorsítása is. Az általa előterjesztett törvény módosítás ezeken a területeken kívánja újrafogalmazni a meglévő jogszabályt.

A bizottsági ülésen ugyanakkor a kormánypárti többség - 5 igen szavazat mellett - elutasította Varga Géza (Jobbik) képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét. A jobbikos országgyűlési képviselő ugyanis határozati javaslatot nyújtott be A Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosítása szabályainak módosításáról.

A javaslat szerint az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy az idevonatkozó kormányrendeletet módosítsa. A módosításban pedig szerepeljen, hogy a pályázaton eredménytelen - vesztes - pályázónak megismerhesse az elbírálás eredményének részletes indoklását. Emellett az eljárásban a pályázók pályázatuk tartalmára vonatkozó titoktartási kötelezettségét töröljék el. Továbbá a kormányrendelet biztosítson a pályázók számára jogorvoslati lehetőséget.

A határozati javaslat tárgysorozatba vételét a jelenlévő ellenzéki képviselők mellett támogatta Ángyán József (Fidesz), a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) volt államtitkára is.

A testületi ülés első napirendi pontját a honatyák zárt ajtó mögött vitatták meg, ugyanis a képviselők tájékoztatást kaptak az új uniós költségvetési időszak - ez 2014-20 - stratégiai kérdéseiről. Ezzel kapcsolatban Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: fontos, hogy Magyarország mind a kohéziós alapokból, mind pedig a mezőgazdaság és a vidék fejlesztését szolgáló pénzekből a lehető legtöbb forráshoz jusson hozzá az EU következő költségvetési időszakában is. A mostani pénzügyi tervezési időszakban - azaz 2007-13 között - ugyanis Magyarország várhatóan mintegy 8 milliárd eurót fizet be az unió kasszájába, és mintegy 35 milliárd eurót kap onnan - tette hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!