Ügyészi vizsgálat indult Umberto Bossi ellen

Róma, 2012. május 16., szerda (MTI) – Tizennyolc millió euró eltűnéséért indult ügyészi vizsgálat Umberto Bossival és fiaival szemben, akik személyes céljaikra használták volna fel az Északi Liga költségvetésből szerzett pártfinanszírozását.

Az államot megkárosító csalás, közpénzek jogtalan eltulajdonítása és pénzmosás címén indított vizsgálatot egyszerre három olasz ügyészség Umberto Bossi, valamint két fia, az első házasságából született Riccardo és a második feleségétől született Renzo ellen.

A milánói, a nápolyi és a reggio calabriai ügyészek azt a tizennyolc millió eurót keresik, melyet az Északi Liga a 2010-es választási kiadásai fedezésére kapott.

Sajtóértesülések szerint a költségvetési támogatás megszerzésére az Északi Liga hamis számlákat nyújtott be, majd a megszerzett állami források a Bossi-család személyes kasszájaként szolgáltak.

A vizsgálat eredetileg Francesco Belsito, az Északi Liga áprilisban leváltott pénztárnoka ellen indult: ő fizette volna ki a párt pénzéből Bossiék számláit, többek között Riccardo és Renzo gépjárműveit, fogorvosi kezelését, lakásbérleti díját is.
Bossi április 6-án lemondott az Északi Liga főtitkári tisztségéről. Renzo Bossi ezt követően távozott Lombardia tartományi képviselői székéből.

Bossi a már őt is érintő ügyészi vizsgálat nyilvánosságra hozatala előtt egy nappal jelentette be, hogy mégsem pályázza meg ismét a párt főtitkári tisztségét, melyet átengedett Roberto Maroninak.

Maroni az Északi Ligát övező korrupciós botrány kezdetén biztosnak mondta magát abban, hogy a beteg Bossit “becsapták”. Legutolsó kijelentéseiben azt hangoztatta, hogy minden “csalónak” távoznia kell a pártból.

– MTI –