Musical és Miskolc 2015 – Ugyanazon a színpadon játszanak majd a már befutottak és a pályakezdők

Akt.:
Kamarás Máté is fellép a miskolci gálaesten
Kamarás Máté is fellép a miskolci gálaesten
Miskolc – „Művészi pályát az ember nem választ, a pálya választja őt”. Interjú: Kamarás Mátéval, a Miskolci Musical gálaest fővédnökével.

Szeptember 25-én ismét Miskolc és Musical gálaest a Művészetek Házában. Bemutatkoznak a legifjabb tehetségek, és láthatjuk-hallhatjuk azokat, akik néhány évvel ezelőtt ugyanilyen fiatalok voltak, de ma már ismert és elismert előadóművészek. A közös bennük, hogy mindannyian Miskolcról, megyénkből indultak. Kamarás Mátéval beszélgettünk, a gálaest fővédnökével.

Mi a jelentőségük az ehhez hasonló gáláknak?

Kamarás Máté: Értékeket teremteni, és lehetőségeket adni. Lehetőséget adni az embereknek, hogy megnézhessenek egy miskolci kötődésű gálát. Lehetőséget adni a fiatal tehetségeknek, hogy megmutathassák magukat. Lehetőséget adni azoknak a fiataloknak, akik, úgymond, már a pályáján vannak. Sok munkával jár a gála megszervezése, de a sikere mindig arra ösztönöz, hogy ezt újra és újra meg kell rendezni.

A még ismeretlen nevű fiatal tehetségeknek egyébként nehéz eljutniuk neves színpadokra?

Kamarás Máté: Nagyon érdekes dolog ez, mert amikor az ember elkezd énekelni, attól azért nincsenek elájulva a szülők. Azt mondják, „hogy tanulj inkább valami szakmát, legyél orvos, tűzoltó vagy katona”. De ezeket a lehetőségeket, mint a mostani gála is, pont arra találtuk ki, hogy a fiatalok megmutassák a szülőknek, van ilyen út is. De művészi pályára csak olyan menjen, aki elhivatott! Azt szoktam mondani: művészi pályát az ember nem választ, a pálya választja őt.

Mi a tapasztalata, Miskolc hogy áll a tehetségek terén?

Kamarás Máté: Nagyon sok tehetsége van Miskolcnak, és én erre újra és újra rácsodálkozom. A Facebooknak ugyan van egy csomó hátránya, de sok előnye is. Az ember akaratlanul is észreveszi egy megosztott poszton, hogy jé, ő is miskolci. Ha csak az énekesi pályáról beszélek, Veréb Tomi például nagyon nagy karriert futott be. Ahhoz képest, hogy milyen fiatal, főszerepeket játszik az operettszínházban. Ott van még Vágó Zsuzsi, őt is szeretném majd meghívni a gálára, hiszen ő is Miskolcról indult. Nemrég egy népdalénekes lánnyal dolgoztam együtt, aki a Holdviolával szokott énekelni. Teljesen elképedtem, hogy milyen fantasztikus hangja van! Őt is szeretném meghívni. Ebben a városban, bár meg kell küzdenie a maga nehézségeivel, nagyon-nagyon sok jó dolog történik. És sok tehetség születik itt.

Ha valakiről kiderül, hogy tehetséges, és meg is mutatja azt, merre vezethet az útja?

Kamarás Máté: A Miskolc és Musical gálát épp a bemutatkozásra találtuk ki. De hogy utána mi történik, azt nem lehet előre megjósolni. Veréb Tomit annak idején megmutattam egy koncerten, és utána ő megtalálta a saját útját. De egyébként az egyik lehetőség vezet a másikhoz. Én sem úgy jutottam el a bécsi főszerephez, hogy Miskolcról elmentem Bécsbe, hanem először elmentem Toldi Máriához, ahová Kecskés Tibi ajánlott be, mert épp kerestek oda valakit. Ott Simon Edit kezdett el engem menedzselni, így kerültem a Fame-be. Abban látott egy angol producer, aki meghallgatásokra küldött külföldre. Tehát ez az egész olyan, mint a dominó. Láncreakció. Ezért szokták azt mondani a bölcsek, hogy „az egyik lépcsőt a másik után”.

Sokat dolgozott Japánban, ennek köszönhető, hogy most japán mentora, fellépője is van a gálának?

Kamarás Máté: Így van, ez óriási lehetőség, mert az ember ritkán tud egy japán előadóművészt előhúzni valahonnan. Most ez a lehetőség megvolt, és Natsuki Yamaguchi igent mondott, úgyhogy ennek nagyon örülök. Hiszen ő más kultúrából jött, az ő művészete még érdekesebbé teszi a gálát.

A gálát beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ön a V4+Japán kulturális csereprogram jószolgálati nagykövete volt. Mit jelentett ez a feladat?

Kamarás Máté: Egy fesztiválon voltam kint Japánban, ahol én képviseltem Magyarországot. Egy dzsipszi zenekarral énekeltem magyar dalokat, és különböző rendezvényeken kellett megjelennem. A V4-ek arra koncentráltak ezzel a kulturális cserével, hogy Japánnal még szorosabbra fonják a kapcsolatukat.

Most min dolgozik?

Kamarás Máté: Nemrég fejeztem be egy Elisabeth-turnét németül. Most éppen szünet van. De novembertől újra az Elisabeth-et játszom Németországban, Hamburgban és Berlinben. Imádják ott is.

Vajon miért olyan közkedvelt a musical műfaja?

Kamarás Máté: Tulajdonképpen ez a modern idők operája. A Nyomorultakat például úgy írta meg a szerzőpáros, mint egy klasszikus operát, de mai zenei ízléssel. Szerintem ez a kulcsa. Azt szokták mondani, ahol a szó véget ér, ott kezdődik a dal.

– Hegyi Erika –


Névjegy: Kamarás Máté

 • A miskolci Herman Ottó Gimnázium diákszínpadán lépett fel először színész-énekesként 1994 februárjában.
 • A következő évtől Toldi Mária tanítványa volt, majd a Rock Színház tagja lett.
 • 1996-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.
 • 1997 tavaszán ösztöndíjat nyert a londoni Elmhurst Musical Schoolba. Ősszel megkapta első külföldi szerepét, a tenorszólót (Carpe Noctem) énekelte a bécsi „Vámpírok báljában”.
 • 2000-ben alakult meg osztrák popzenekara, az Ohrrausch.
 • 2003-ban újabb külföldi szerepet kapott, ezúttal a Halált játszotta a bécsi Elisabeth-ben a Theater an der Wienben, egészen 2006-ig.
 • Az előadás 2007-ben japán turnéra indult, amely nagy sikerrel zárult.
 • 2010 májusától a Lulu című musicalben volt látható Innsbruckban.
 • Ugyancsak 2010-től együtt dolgozik Marcus Loeber német zeneszerzővel, több közös koncertjük volt már, és közös CD-t is készítettek.
 • 2011-ben szerepet kapott Frank Wildhorn Mitsuko című musicaljében, amelyben gróf Heinrich Coudenhove Kalergihet szerepét japánul énekelte.
 • Első nagylemeze saját szerzeményeivel, amelyek angol és magyar nyelven hallhatók, 2009 februárjában jelent meg.
 • A 2009-ben neki ítélték a Miskolci Múzsa Díjat.

Musical és Miskolc 2015 – Nagyok és fiatalok együtt énekelnek

Miskolc – Japán fellépője is lesz a szeptember 25-i, Művészetek Háza-beli Musical és Miskolc gálának. tovább »

Musical és Miskolc 2015

Miskolc – A városhoz kötődő kiemelkedő előadók is fellépnek. tovább »

Látvány és show: Musical és Miskolc 2015 gálaest

Miskolc – A városhoz kötődő kiemelkedő előadók is fellépnek. tovább »
hirdetés


hirdet�s