Friss hírek

2010.08.28. 12:31

Katonai bíróság előtt a vandalizmussal tiltakozó egyiptomi munkások

<p>Az Amnesty International felszólította Egyiptomot, hogy ne állítsák katonai bíróság azt a nyolc civil munkást, akiket vandalizmussal és súlyos testi sértéssel vádolnak az országban. A munkások a hadsereg tulajdonában lévő egyik gyárban törtek-zúztak, és megtámadták az igazgatót augusztus elején, miután meghalt egyik kollegájuk egy gázrobbanás következtében. A perük szombaton kezdődött a nyilvánosság kizárásával.</p>

A nyolc munkást, akik a gyár civil alkalmazottai voltak, azzal is vádolják, hogy akadályozták a termelést, egyikük esetében pedig katonai titkok elárulása is szerepel a vádpontok között. Ez a férfi csak annyit tett, hogy egy ellenzéki honlapnak nyilatkozva kijelentette: a Kairó déli része közelében lévő üzem veszélyes hely, mert súlyos hiányosságok vannak a biztonsági előírásokban, ezért halt meg a kollegájuk.

Az Amnesty International szerint civilek katonai bíróság elé állítása a nemzetközi jogszabályok megsértése. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint ez az első per azóta, hogy júniusban módosították a katonai bíráskodásról szóló törvényt, amely nagyobb hatalmat ad a hadseregnek a civilek fölötti ítélkezésre. Egyiptomi jogvédők szerint az 1950-es évek óta most történik meg először, hogy munkások katonai bíróság előtt állnak, habár a 90-es években rendszeres sztrájkok voltak a hadsereg üzemeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!