Helyi közélet

2017.01.25. 10:34

Hétszeresen veszélyes volt a levegőminőség Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kicsit javult a levegő minősége, de csütörtöktől újra romlik.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kicsit javult a levegő minősége, de csütörtöktől újra romlik.

A hétfő esti mérések alapján Sajószentpéteren volt a legmagasabb a szálló por értéke. A városban 747 microgramm volt a szálló por (PM10) értéke egy köbméter levegőben, miközben a riasztási küszöb­érték 100. Putnokon 468, Miskolcon 272 grammot mértek az Időkép szmogtérképe alapján.

Kedd délelőttre jelentősen javultak az értékek, de a szakemberek szerint akár egész héten maradhat a riasztás a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Az egészségügyi határérték szálló por esetén 50, míg a tájékoztatási 75, a tájékoztatáshoz és a riasztáshoz azonban két egymást követő nap átlagának kell elérnie az említett értékeket. Az Országos Környezet­egészségügyi Intézet adatai alapján a múlt hét második felében indult a levegőminőség-romlás megyénkben, Miskolcon szombaton, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren pedig már pénteken átlépte a riasztási fokozatot a PM10 értéke.

Hétszeresen veszélyes

Bejárta az internetet és a sajtót az a grafikon, amelyen a hétfő esti légszennyezettségi adatok láthatóak, és amelyen megyénk nem éppen dicsőséges dobogós helyeket szerzett. Sajószentpéteren több mint hétszeresen, Putnokon majdnem ötszörösen, de Miskolcon is több mint két és félszeresen haladta meg a szálló por koncentrációja a levegőben a riasztási küszöbértéket, amely a hivatalos megfogalmazás szerint: a légszennyezettség azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget.

A hideg légrétegben nem tud a szennyeződés elkeveredni. Kovács Attila

Így marad

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a hétfő délelőtti adatok alapján Putnokon, Sajószentpéteren, Kazincbarcikán és Miskolcon is 4. fokozatú, veszélyes a levegő minősége, Putnokon a szálló por mellett hétfőn a kén-dioxid is átlépte a riasztási küszöbértéket. Az aktuális adatokat, órára és mérőállomásokra lebontva egyébként bárki nyomon követheti a Földművelésügyi Minisztérium által üzemeltetett levegominoseg.hu oldalon.

Ezeket az adatokat böngészve látható, hogy kedden több órában és helyen a riasztási küszöbérték alá csökkent a porkoncentráció, de átlagban marad a riasztási fokozaton. Ahogy marad egész héten is várhatóan. Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat Miskolci Regionális Központjának meteorológusa ugyanis azt mondja, bár átmeneti javulás várható, de a hét második felében újra romlik majd. A gondot az okozza, hogy a hideg légrétegben nem tud a szennyeződés elkeveredni, néhány tíz méteres rétegben koncentrálódik. A magasban kissé melegebb levegő van, szél viszont nincs és a köd sem javít a helyzeten. Ha felhős lenne az ég, az segítene a helyzeten, de a derült éjjeleken tovább romlik a levegő, és ilyenkor még jobban fűtünk.

A Sajó-völgyben nem új keletű a légszennyezettség problémája. Mint Páldy Anna, a környezetegészségügyi intézet főigazgató-helyettese korábban lapunknak elmondta, a Sajó völgye a geográfiai adottságok miatt nehezen szellőzik át. Itt a lakossági fa és egyéb tüzelőanyagok elégetése miatt magas a szálló por értéke, amihez hozzájárul még a közlekedéseredetű kibocsátás is. Különleges időjárási helyzetek során – mint amilyen a mostani – nehezen hígul, keveredik a levegő, a szűk völgyekben „megül” az alacsony felhőzet alatt a magas szállópor-szennyezettségű levegő, emiatt magas a PM10-koncentráció.

Asztalos Ágnes, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tisztifőorvos a HírTV reggeli műsorában úgy nyilatkozott, elsősorban a szilárd tüzelés okoz gondot. Ezek a tüzelőanyagok ugyanis nem égnek el olyan tökéletesen, mint a gáz, és szemcsék maradnak hátra, amelyek a levegőbe kerülnek. A kisebb, PM10-méretű szemcsék pedig veszélyesebbek, mert be tudnak kerülni a tüdőbe, miközben vegyi anyagokat is tartalmaznak.

Szegeden ingyenesen

A szmogriadó idején mindenki térítésmentesen veheti igénybe a szegedi közösségi közlekedést. Erről döntött Botka László, a város polgármestere. Miután Miskolcon is napok óta füstszmogriadó van, felmerült, lehetne itt is ingyenes a villamos- és buszhasználat. Az önkormányzatnál érdeklődtünk, hogy tervezik-e az MVK járatainak térítésmentessé tételét addig, amíg rossz a levegő a városban. Kedd estig nem kaptunk választ.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában