“Úgy megy be, mint a vonat”

Csoma Ernő mutatja, mi maradt a szőlőből az Őrzés-dűlőben
Csoma Ernő mutatja, mi maradt a szőlőből az Őrzés-dűlőben - © Fotó: BG
Tolcsva, Vámosújfalu – Száz hektáron verte el Hegyalján a szőlőtermést a jég.

A Kincsem dűlő felé kanyarodunk a 37-esről. „Talán a legkiválóbb sárga muskotályos terület Tokaj Hegyalján” – mondja kísérőm, Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere, majd hozzáteszi: „Volt”. A dűlő alján még nem látszik, de a Sárazsadány felé eső domboldal tetején már látszik a múlt idő igazsága, a lejtő alján még sűrű levélzet itt már csak mutatóban látszik, a vesszők agyongyötörtek. A pár napja erre járt vihar jeget is hozott magával, az pedig nem kímélte a hamarosan virágzásnak induló szőlőterületet.

150 százalékos kár

– Ez a rész kapta a legvastagabban, meg az Őrzés-dűlő egy része – mondja Csoma Ernő. – meg kell nézni ezeket a vesszőket, szinte darabokba vágta a borsó, meg cseresznye nagyságú jég. Ezeken réseken a kórokozó úgy megy be, mint a gyorsvonat, így igyekezni kell a növényvédelmi munkákkal, mert amit a jég nem vitt el, azt majd a természet megteszi. A lisztharmat, meg a peronoszpóra ezeken a leveleken már nem tud nagy kárt csinálni, mert nem is maradt jóformán levél.

Becslések szerint 80, de akár 100 hektárt is érhetett jégkár. Összesen 50 szőlősgazdát ért kisebb-nagyobb kár. Hevenyészett fejszámolásba kezdünk, egy hektárról a mennyiségi korlátok miatt körülbelül negyven mázsa szőlőt lehet ideális esetben szüretelni, így közel 4000 mázsa, 400 tonna szőlő kiesésével lehet idén számolni sárga muskotályból.

– Ez nem 100, hanem 150 százalékos kár – folytatja a tolcsvai polgármester, aki maga is foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. – A szőlő ugyan nagy túlélő, előbb-utóbb utoléri magát, de itt ezzel a nagy jégveréssel nem csupán az idei termésnek lehet ezeken a területeken búcsút inteni, de a jövő évi termés is meg fogja sínyleni, hiszen az „előre dolgozó”, jövőre termést hozó vesszők is károsodtak.

További részletek a hétfői Észak-Magyarországban.

ÉM-BG