„Úgy érzem, hogy amit csinálunk, az a régióban figyelemre méltó”

„Úgy érzem, hogy amit csinálunk, az a régióban figyelemre méltó”
© Fotó: Ádám János
Szikszó – Füzesséri József szerint szépnek kell lennie egy városnak. Olyannak, amiért érdemes megállni. Interjú: Füzesséri Józseffel, Szikszó polgármesterével.

Számvetésre kértük Füzesséri Józsefet, Szikszó polgármesterét, akivel nemcsak az idei évről beszélgettünk a napokban hivatalában, hanem arról is, hogy kik segítik munkáját, és hogy milyen tervei vannak 2018-ra.

Mi változott az elmúlt években a munkájában, hivatásában?

Füzesséri József: Szikszón talán azért nem olyan nehéz polgármesternek lenni, mert az elmúlt 10–11 évben nagyon sok minden változott. Természetesen a napi problémákkal megkeresnek az emberek, de eljutottunk arra a szintre, hogy ma már nemcsak problémákkal keresnek meg, hanem konkrét felajánlásokkal, ötletekkel, javaslatokkal, segítséggel. Ezt a feladatot úgymond már nem kell egyedül elvégeznem, hiszen vannak partnerek. Nagyon sok állampolgár a maga lehetőségeivel megpróbál segíteni, öntevékeny csoportok alakulnak. A polgármesternek ma már talán annyi a feladata, hogy ezeket koordinálja. A jó ötleteket kell támogatni, hogy tudjanak szárnyalni. Versbarát kör működik Szikszón, hagyományőrző csoportjaink vannak. Leginkább a kultúra területén van mozgás, és természetesen a vállalkozói szektorban, akik látják, hogy Szikszóra érdemes jönni és befektetni. Szikszón egy kicsit megpezsdült az élet és egyre többen keresnek meg bennünket olyan ötletekkel, ami Szikszón jön létre, itt fog megépülni.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Erre szokták ilyenkor azt mondani, hogy „könnyű nekik, hiszen ott a Hell cégcsoport”… Ennyire egyszerű lenne?

Füzesséri József: Van benne valami! Azt kívánom, hogy Magyarország 3200 településén legyen egy hasonló nagyságú üzem, amely hasonló módon dolgozik, mint a Hell, hiszen könnyebbé teszi az önkormányzat működését. És nem elsősorban az anyagi lehetőségek válnak könnyebbé. Sokkal inkább ad egy mintát. Mindig elmondom, amikor idejön egy újabb vállalkozó, hogy nálunk van egy szint, ami elég magasra van állítva. Akik idejönnek új beruházások, vállalkozások, azoknak ezen szintig kell eljutniuk, vagy e fölé kell menniük. Nagyon jó dolog, hogy aki ide jön, az olyan értékeket talál, ami őt is inspirálja arra, hogy minőségibb és hatékonyabb dolgot csináljon a saját területén. A Hellnek így jótékony hatása van, ám nagyon az elején vagyunk, hiszen idén került átadásra a dobozgyár. A további fejlődés a következő évekre tehető, úgy számolhatunk, hogy a 3., 4. évre. Szikszóra a Hell révén sok külföldi vendég érkezik. Ne felejtsük el, hogy 50 országban vannak jelen. A Kassa–Miskolc autópálya jövőbeni elkészülte tovább fogja ezt a szerepünket növelni. Jelenleg viszont óriási probléma a napi 3000 darabos autós átmenő forgalom a 3-as számú úton. Egy élhetőbb város leszünk, ha elkészül az autópálya, de emellett a kassai repülőtér felől nagyon sokan rajtunk keresztül tudják majd megközelíteni az országot.

És hogy tudják esetleg megállítani őket a városban?

Füzesséri József: Ebben az évben elkezdjük egy termálkút fúrását. Eddig a szikszói gondolkodásban nem volt benne egy fürdő, ám idővel akár egy termálközpontot is létre tudunk hozni, ha találunk vizet. Hiszek benne. De persze a forró vízből lehetne áramot csinálni, üvegházakat lehetne vele fűteni. Ugyanakkor szépnek kell lennie városnak. Olyannak, amiért érdemes itt megállni. Fontos, hogy ha megállítjuk a vendégeket, akkor fel kell nőnie a városban az embereknek a fogadásukra. Azt szeretnénk, hogy ha valaki egyszer Szikszón megáll, azt lássa, hogy ez egy szép város, és azok, akik itt élnek, szeretettel fogadják a vendégeket.

Korábban munkanélküliséggel, ma munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság. Szikszót miként érinti mindez?

Füzesséri József: A munkaerőhiány egy nagyon érdekes kettősség. Nekünk még mindig nagy számú munkanélkülink van, akiknek egy része a közmunkaprogramban foglalkoztatható. Nagyon jó a közmunkaprogram, hiszen azt látjuk, hogy a programban eltöltött néhány hónap, év után van lehetőség arra, hogy eljusson a dolgozó oda, hogy egy-egy cégnél el tud helyezkedni. Ami nekünk is probléma, hogy ha bárki idejön, annak szakképzett munkaerőre van szüksége. Mi minden alkalommal, amikor vállalkozásokkal elkezdünk tárgyalni, felvesszük a képző központokkal a kapcsolatot, hogy ha sikerül a céget idehoznunk, akkor már előkészítjük az itt és a környéken élők átképzését, amivel ezekben az üzemekben el tudnak majd helyezkedni. Abban is hiszünk, hogy sok olyan ember lesz, aki hosszú távon Szikszóra fog jön dolgozni. Nekik lakásokat kell építenünk. Azon dolgozunk, hogy kijelöljünk olyan területeket, lakóközpontokat, amelyek 21. századi, jó minőségű lakásokkal, szórakoztatóegységekkel rendelkeznek, és ahová azok az emberek, akik a Hell és hasonló nagyságú gyárakban fognak dolgozni, idejönnek. Ehhez fontos a magas színvonalú oktatási rendszer erősítése. Jó döntés volt, amikor az iskolánk egy részét egyházi kezelésbe adtuk, szeretik az emberek. Mindamellett van egy nagyon jó állami oktatási rendszer is, a KLIK szépen felújította az iskolát, ami tovább lesz fejlesztve.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Kik segítik a munkáját?

Füzesséri József: Akik körülvesznek, azok a területükön komoly tapasztalatokkal rendelkeznek. Megfogtuk azokat a fiatalokat, akik az új fejlesztéseknek a rugói lehetnek. Akik nyitottabbak a világra, mint talán az idősebbek. A két csapat van jó szimbiózisban. Úgy érzem, hogy amit a kollégákkal csinálunk, az ebben a régióban figyelemre méltó. Meg tudunk olyan dolgokat csinálni, ami másutt nem biztos, hogy sikerül. Nyitottak vagyunk, nagyon sok önkormányzattal jó barátságot ápolunk. Szívesen osztjuk meg azt a tudást, amit megszereztünk. Sőt, mi elmegyünk a legkisebb önkormányzathoz is, mert ott is lehet tanulni.

Milyen volt Szikszó tekintetében a 2017-es esztendő?

Füzesséri József: Sok ilyen évet kívánok Szikszónak és Magyarország sok-sok városának, hiszen nagyon jó irányt vettünk. Olyan folyamatok indultak el, melyek nagymértékben megváltoztatják Szikszónak és térségének a jövőjét. Álmaink vannak, és hiszem, hogy meglesznek. Szép eredményeink vannak, sok pályázati pénzt nyertünk, és az óév utolsó napjaiban is dolgozunk. Élvezzük a kormány és az európai uniós pályázati rendszerek elismerését, hiszen az elmúlt évek nyert pályázatainak elszámolásánál születik egy jegyzőkönyv, ahol leginkább jó minősítést kapunk. Fontos, hogy ezt a lakosságnak is éreznie kell. El kell jutnunk arra a szintre, hogy a polgárok is érezzék: nekik ebből hasznuk van, jobb az élet Szikszón. Egy példa: hosszú évek óta egyedülálló módon minden nyugdíjasnak minden évben 20 ezer forint értékben Szikszó-jegyet adunk, amit 2018-ra is megszavaztunk, tavasszal fogják megkapni a szépkorúak. Ennek a beváltási rendszerét tovább szélesítjük. Ehhez tettünk egy Szikszó Tégla jegyet, ami nagyon különleges, mert 1000 forint értékű, ám nem az értéke a fontos, hanem az, hogy a közösségek összeszedik a jegyeket december 31-ig. Nem mi döntünk, hogy mit támogatunk a közel 2 millió forintból, hanem az állampolgárok. Az én feladatom a feltételrendszer megteremtése, ám a felhasználás már a polgároké.

Mi az, ami 2018-ra nagy álma Szikszón?

Füzesséri József: Elindul az ipari park fejlesztése, és jövőre reményeink szerint el is készül egy olyan csarnok, amiben saját tulajdonú irodaházak lesznek. Nagy álom, hogy Szikszónak legyen olyan presztízse, hogy a Magyarországon kiváló tevékenységet folytató cégek fontosnak tartsák, hogy valamilyen úton-módon legyen kapcsolódásuk a várossal.

Juhász-Léhi István


Szikszóról írtu(n)k 2017-ben

Angel Station – Angel Petrol néven a HELL cégcsoport Szikszón. Mint a pénteki ünnepélyes átadáson elhangzott, a komplexum ötven embernek ad munkát, a lokálpatriotizmus jegyében pedig a Szikszói járásban élők lakossági és gazdálkodói kedvezményekkel vehetik igénybe a szolgáltatásokat. De minden autós számára elérhető az Angel Petrol Hűségprogram. (2017. április 1.)

Fontos lépéseket tett Szikszó önkormányzata az elmúlt időszakban az alternatívenergia-felhasználás terén. (…) Az Inkubátorház és a városi uszoda áramellátását nap­elemek segítik. Rendelkezik Szikszó három elektromos töltőállomással is, most pedig egy pályázat segítségével termálkutak fúrásának az előkészítése kezdődött meg. (2017. augusztus 18.)

A város segítsége a rendőri munkához: megújult épületben a Szikszói Rendőrőrs. Szikszó Önkormányzata a 2016. évi járási Start munka minta­program keretében újította fel az épületet, és 36 közmunkás dolgozott rajta, mintegy 50 millió forint volt a beruházás értéke. (2017. október 7.)

A már említett 38 millió (uszoda) és a 630 millió forint (iparterület-fejlesztés) mellett 500 millió forintot is nyert Szikszó város önkormányzata, mégpedig a Gyerek­esély pályázaton. „A beruházások és a fejlesztések függvényei az autó­pálya-fejlesztésnek – fogalmazott ennek kapcsán Füzesséri József polgármester (2017. november 14.)