UEFA – Koszovót felvették 55. tagállamként

Akt.:
Budapest, 2016. május 3. Teodor Teodoridisz, az UEFA főtitkára és Florence Hardouin, az UEFA végrahajtó bizottságának első női tagja az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 40. kongresszusán tartott sajtótájékoztatón a budapesti Hungexpón 2016. május 2-án
Budapest, 2016. május 3. Teodor Teodoridisz, az UEFA főtitkára és Florence Hardouin, az UEFA végrahajtó bizottságának első női tagja az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 40. kongresszusán tartott sajtótájékoztatón a budapesti Hungexpón 2016. május 2-án - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest – Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) budapesti kongresszusának legfontosabb kérdése Koszovó tagfelvétele volt, amelyet kedden megszavaztak a küldöttek.

Koszovó felvételét 28-an támogatták, 24-en ellenezték két érvénytelen szavazat mellett, így az UEFA tagországainak száma 55-re nőtt. A felvétel kapcsán több jogi kérdés is felvetődött, elsősorban annak a paragrafusnak az értelmezésével kapcsolatban, amely szerint az UEFA-tagsághoz az ENSZ által elismert államnak kell lenni. Koszovó vitatott jogállású terület a Balkán-félszigeten. A koszovói albán többség 2008 februárjában kiáltotta ki az ország függetlenségét, amelyet Szerbia és az ENSZ nem ismert el.

Az eredmény bejelentésekor a sajtószobában gólörömhöz hasonlítható ünneplés kezdődött, többen Koszovó zászlaját is kifeszítették.

koszovo

Koszovó válogatottjának 2014-től csak barátságos mérkőzések lejátszását engedélyezték. Az UEFA-tagfelvétel után a csapat elvileg indulhat a 2018-as vb-selejtezőben.

A kongresszus, amelyen mind az 54 tagország képviselője megjelent, arról is döntött, hogy ki legyen a végrehajtó bizottság első női tagja. A francia Florence Hardouin 33 voksot kapott, míg ellenfele, a norvég Karen Espelund a 21-et. A francia sportvezető megbízatása három évre szól.

– MTI –


UEFA – Csányi: jó döntés született Koszovó ügyében

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint jó döntés született kedden Koszovó tagfelvételével az európai szövetség (UEFA) 40., budapesti kongresszusán.

UEFA – Infantino szolidáris és korrekt FIFA-t ígér

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) februárban megválasztott elnöke, Gianni Infantino is felszólalt kedden az európai szövetség (UEFA) 40., budapesti kongresszusán, beszédében “szolidáris és korrekt” FIFA-t ígért.