UD-ügyek: az NBH vezetője egyelőre az adócsalási ügy lezárását panaszolta meg

Panaszt tett Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, mert a Vám- és Pénzügyőrség lezárta az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél adócsalás miatt indult nyomozást. Az UD-vel kapcsolatban eredetileg az NBH főigazgatójának feljelentése alapján indult többféle nyomozás. A pénzügyőrség az adócsalás miatt indult nyomozást megszüntette, és több ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is. Néhány nyomozás még tart, de ezekben még nincsenek gyanúsítottak. Az UD Zrt. jogi képviselője szerint soha nem is voltak a céghez tartozó gyanúsítottak. Az NBH szerint viszont egy, a céghez kapcsolódó ügyben van.

A Nemzetbiztonsági Iroda a Független Hírügynökséget (FH) pénteken úgy tájékoztatta, hogy az adócsalással kapcsolatos ügy megszüntetése miatt panaszt tett a Vám- és Pénzügyőrségnél Laborc Sándor. Az NBH főigazgatója szerint ugyanis hiányos volt a nyomozás, mert nem vizsgálta független igazságügyi szakértő az UD pénzmozgásait, és a cég tulajdonosi hátterét sem vizsgálták. Nem vizsgálták a tulajdonosok cégeinek egymás közti feladatmegosztási és számlázási rendjének jogszerűségét sem. Az NBH főigazgatója szerint a bűncselekmény bizonyítására továbbra is lehetőség van és ezért a nyomozás folytatását javasolja.

Mint az FH már hírül adta, az NBH vezetőjének feljelentése alapján több nyomozás is indult 2008-ban az UD Zrt. kapcsán. Ezeket bűncselekmény hiányában a Nemzeti Nyomozó Iroda nemrég megszüntette azzal a kitétellel, hogy a nyomozás közben felmerült más bűncselekmények ügyeit más hatóságokhoz helyezték át. Ilyen nyomozás van haditechnikai és kettős felhasználású termékkel visszaélés és szerzői jogsértés miatt.

Futó Barnabás, az UD jogi képviselőjének a nyomozás lezárásával kapcsolatos korábbi közleményét – miszerint nincsenek és nem is voltak UD-s gyanúsítottak az ügyben – a Nemzetbiztonsági Iroda cáfolta. Az FH birtokába jutott, a nyomozást lezáró határozat szerint valóban nincs UD-s gyanúsított az NBH feljelentése alapján indult és lezárt nyomozásokban. Ám az FH információi szerint egy másik, Esztergomban indult ügyben kapcsolatot sejtenek az UD és az állítólagos gyanúsított között. Azt, hogy pontosan mi ez az ügy, egyelőre nem tudni.

Annyi biztos, hogy az év elején a sajtóban adatszerzéshez hasonló ügyben merült fel Esztergom polgármesterének neve: azzal keverték gyanúba, hogy kollégái híváslistáihoz jutott hozzá. Meggyes Tamás a Független Hírügynökségnek pénteken azt mondta: csak feltételezései vannak, hogy valakik megpróbálták gyanúba keverni, de semmiféle hivatalos eljárásról nem tud, és egyetlen hatóság sem hallgatta ki semmilyen hasonló ügyben. Minden jogi lehetőséget megragad arra, hogy eljárást indítson az őt gyanúba keverők ellen.

Az UD és az NBH egyre bonyolódó harca tavaly kezdődött: az NBH vezetője tavaly szeptember 10-én tett feljelentést, mert szerintük az UD egyes vezetői és munkatársai titkos hálózatot működtettek, és megpróbáltak behatolni kormányzati szervek informatikai rendszereibe. Mellékszálakon is indult nyomozás, ilyen például annak a hangfelvételnek az ügye, amely Almássy Kornél visszalépését eredményezte az MDF elnökjelöltségtől. Korábban az ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését is kérte, hogy az MDF elnöke, valamint a párt egykori frakciójának vezetője számot adhasson a megfigyelési botrányban játszott szerepéről. Ennek az ügynek kapcsán Szilvásy György volt titokminiszter a gyanúsított, mert az ügyészség szerint feleslegesen hozta nyilvánosságra a titkos adatgyűjtésből származó hangfelvételeket.