Uborkát termelnének a zempléni romák

Termelő és értékesítési szövetkezeteket hoznának létre három zempléni településen: Erdőhorvátiban, Tolcsván és Vajdácskán. A TÉSZ-ek elsősorban roma munkaerőt foglalkoztatnának. A Borsod megyei Igriciben csaknem két éve működik ez a foglalkoztatási forma, a falvak ehhez csatlakoznának. Később feldolgozókat is szeretnének építeni.

A lehetőségről egy miskolci konferencián hallott először az Erdőhorváti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Simkó Csaba. Mint elmondta: a térségben nincs munkahely, a cigányság csakis ilyen módon juthat munkához. Takács Gábor a település polgármestere elmondta: az önkormányzat például abban segíti a kezdeményezést, hogy földterülethez segítik a majdan létrejövő szövetkezetet, valamint a szakmai támogatást is ajánlottak a projekthez. Csoma Ernő a szomszédos Tolcsva polgármestere hozzátette: Tokaj-Hegyalján hiába foglalkoznak sokan szőlővel, vagy a borkészítéshez köthető tevékenységgel, mégis magas a munkanélküliség. Ezért tartják fontosnak támogatni minden hasonló kezdeményezést. Mint elmondta, később feldolgozó üzemet – például savanyítót – is építenének. A szövetkezetben ugyanis például uborkát és paradicsomot, paprikát termesztenének.

Az előzetes becslés szerint a szövetkezetek egy-egy településen 30-40 embernek adnának munkát. Az elinduláshoz szükséges forrást pályázat segítségével szeretnék megszerezni a program résztvevői, ám annak sikeréhez társulniuk kell más, hasonlóan gondolkodó településekkel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.