Friss hírek

2008.10.09. 06:07

NATO-csúcs - ma kezdődik a védelmi miniszterek informális találkozója Budapesten

<p>Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett csütörtökön kezdődik a NATO védelmi minisztereinek informális találkozója Budapesten. A 26 tagállam, 12 meghívott ország, és a két NATO-jelölt - Horvátország és Albánia - delegációi egyebek mellett a NATO jövőjéről, egy új stratégia lehetőségeiről is tanácskoznak.</p>

Robert Gates amerikai védelmi miniszter már szerdán délután tárgyalásokat kezdett Budapesten magyar partnerével, Szekeres Imrével. Szekeres Imre szerint Robert Gates nagyra értékelte Magyarország afganisztáni és koszovói békefenntartó tevékenységét. Az amerikai védelmi miniszter pozitívan értékelte az úgynevezett C-17-es megállapodást, amelynek értelmében több NATO-tagország együttműködik az észak-atlanti szövetség katonai szállítókapacitásának növelésében, C-17-es típusú teherszállító repülőgépek vásárlásában. A gépek karbantartó bázisa Pápán lesz.

A tárgyalásokon szó volt arról is, hogy bővítik a magyar-amerikai kétoldalú katonai együttműködést Afganisztánban. Ennek értelmében az Amerikában kiképzett szolnoki különleges katonai egység tagjai Afganisztánban amerikai technikai segítséget és védelmet kapnak majd.

Robert Gates és Szekeres Imre a tárgyaláson egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok támogatja az európai NATO-tagok együttműködését a helikopterek felújításával kapcsolatban.

A csütörtökön kezdődő budapesti értekezlet úgynevezett nem hivatalos tanácskozás, ami azt jelenti, hogy a miniszterek a megegyezés kényszere nélkül beszélhetik meg a felmerülő kérdéseket. Így elképzelhető, hogy komoly viták is lesznek a találkozón. A budapesti NATO-értekezlet várhatóan foglalkozik majd a NATO készülő új stratégiájával, amelyet jövőre, a Szövetség létrehozásának 60. évfordulója alkalmából kívánnak meghirdetni. Szó lesz egyebek mellett az Afganisztánba küldendő magyar helikopterekről és a pápai C-17-es szállítóezredről is. Ugyancsak napirenden lesz Ukrajna és Grúzia esetleges NATO-csatlakozásának a kérdése, amely alaposan megosztja a tagállamokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!