TŐZSDEZÁRÁS – véres csütörtök a börzén, 260-on a forint

Több mint 4 százalékot esett csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde indexe, mint ahogyan a világ börzéin is végigsöpört az egyelőre áttekinthetetlen mélységű amerikai ingatlanpiaci krízis okozta pánik.

A pesti tőzsdeindex, a BUX 4,15 százalékos, 1122 pont zuhanás után 25 894 ponton állt meg, noha pár hete még 30 ezer fölött is járt, igaz, annak oka a Mol és az OMV párharca miatti árfolyam-emelkedés volt.

Ahogyan másutt, Magyarországon is a bankszektort tépázta meg leginkább az ingatlanhitel-válság, Pesten az OTP részvényének árfolyama hullott alá megállíthatatlanul, végül 7,72 százalékot esett, vagyis két nap alatt a bankóriás tőzsdei részvényekben megtestesülő értékének egytizedét vesztette el. De az OTP mellett szinte az összes vezető részvény vagy kisebb papír is veszített értékéből, mindössze két kisebb részvény tartotta árfolyamát, ezekkel azonban nem is kereskedtek.

Összesen 76 milliárd forint, a napi átlag több mint duplája volt a forgalom, aminek éppen felét az OTP-papírtól megszabaduló részvényesek kereskedése tette ki.

A forint az euróval szemben délután egy időre átlépte a 261-et, fél öt körül 260-on állt a kurzus.

A beszakadás nem kímélte a régiós börzéket sem, délután 3-6 százalékos esésben voltak. A pánik terjedésére utal, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indít a pénzügyi szektorban, amiért a tanácsadó és hitelminősítő cégek szerinte túl későn figyelmeztettek az amerikai ingatlanválság lehetséges következményeire. Az Egyesült Államokban is bejelentették, hogy szeptemberben ellenőrzés alá vonják a hitelminősítőket.

A válság méretét és terjedését szemlélteti, hogy a legfrissebb adatok szerint Amerikában júliusban – az egy évvel korábbihoz képest – a megkezdett építkezések száma 21, a kiadott építési engedélyeké 22 százalékkal csökkent.