TŐZSDEZÁRÁS – Érdektelenség és kis forgalom mellett esett a BUX

Érdektelenség jellemezte a Budapesti Értéktőzsde hétfői napját, a forgalom 17,9 milliárd forint volt, ami valamivel több mint a fele az átlagosnak. A nyitás utáni kicsi emelkedést követően egész nap lejtmenetben volt a BUX index, amit csak fokozott délután az amerikai új lakások piacáról érkezett jelentés. Ez meglehetősen rossz helyzetet mutatott az ottani ingatlanszektorról – mondta a Független Hírügynökségnek Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője.

A BUX végül 23 267 ponton állt meg, ami 383 ponttal, 1,62 százalékkal alacsonyabb a nyitáshoz képest. A jelentősebb részvények közül egyedül a BorsodChem javított árfolyamán, igaz nagyon alacsony forgalom mellett, ráadásul ennek a papírnak ez volt a “hattyúdala”, a céget kedden tulajdonosai kivezetik a BÉT-ről. Veszített értékéből a Magyar Telekom, a Mol, az OTP és a gyógyszeripari cégek.

A Monetáris Tanács döntése, az alapkamat helyben hagyása, végül alig gyakorolt hatást a részvényekre – mondta Török Bálint. Egyedül a forint gyengült kissé, 248-ra az euróval szemben, de még így igen erős magyar deviza – tette hozzá az elemző.