TŐZSDEZÁRÁS – Mol: egyre csak esett

Hazai és külföldi rossz hírek nyomán a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX csütörtökön 1,67 százalékot esett, és 28 042 ponton állt meg. A forgalom erős volt, a 68,8 milliárd forint nagy részét a Mol tette ki.

Nem használt a Mol árfolyamának a csütörtökön közzétett második negyedéves és első féléves eredményről szóló gyorsjelentés. Noha az üzemi eredmény a vártnak megfelelő lett, néhány egyszeri pénzügyi tétel miatt alaposat zuhant a profit az egy évvel korábbihoz képest. Ráadásul továbbra sem csillapul az OMV és a Mol körüli csata, ami most kommunikációs hadjáratba csapott át. Mindezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy az olajpapír árfolyama – közel 45 milliárdos forgalom mellett – 1,8 százalékkal süllyedt egészen 26 755 pontig, és elemzők nem tartanak kizártnak további ezer pontos olvadást.

Sovány vigasz az olajmultinak és részvényeseinek, hogy az OTP még nagyobbat, két és fél százalékot bukott. Ennek oka, hogy az ingatlanpiaci problémák átgyűrűztek Európába, ami magával rántotta az európai börzéket, ezeken belül is a pénzügyi szektor részvényeit.

A vezető részvények közül egyedül a Magyar Telekom tudott fölfelé kapaszkodni, részvénye valamivel egy százalék feletti mértékben erősödött.