TŐZSDEZÁRÁS – Megszenvedte a BUX a kiábrándító GDP-adatot

A nyitás után a mélybe vetette magát a Budapesti Értéktőzsde indexe kedden. A BUX egy kisebb délelőtti korrekció után lényegében végig esett, hogy aztán 1,43 százalékot gyengülve 27 485 ponton zárjon.

A BUX zuhanása várható volt, hiszen reggel az elemzői várakozásoknál körülbelül egy százalékponttal kisebb, 1,4 százalékos gazdasági növekedési adat jelent meg.

A jelentős részvények közül csak a két gyógyszerpapír, az Egisé és a Richteré tudott erősödni. Az OTP 2,36 százalékos árfolyamvesztesége nem meglepő, a szintén reggel megismert második negyedévi és első féléves gyorsjelentése után a piacon sokan kételkednek abban, hogy teljesülhet a 2007-es üzleti terv nyereségcélja. A Mol 1,7 százalékot esett, amiben szerepe lehet annak, hogy az utóbbi pár napban elültek az OMV-vel vívott harc hullámai, ami után az olajrészvény lassan megkezdheti a visszatérést a reálisnak tekintett 25-26 ezer forint közötti árfolyamra.

A magyar makrogazdasági adatok miatt is több hónap óta nem látott módon a reggeli 253-ról 255 forintra gyengült a forint az euróval szemben.