TŐZSDEZÁRÁS – Az OTP vezette a zuhanórepülést

Csaknem ötszáz pont, azaz 1,7 százalék veszteséget elszenvedve 27 017 ponton zárta a szerdai kereskedési napot a Budapesti Értéktőzsde indexe. A BUX a nap során a 27 ezer pont alá is zuhant, de az utolsó fél órában kissé visszakapaszkodott.

A magyar börze szabadesését most már egyértelműen a külföldi ideges hangulat vezérelte, a bankpiaci krízis változatlanul tart világszerte. Ez Budapesten az OTP részvényét tépázta meg legnagyobb mértékben, a bankpapír 3,68 százalékot vesztett árfolyamából. A vezető részvények közül egyedül a Mol volt képes erősödni.

Jellemző a közhangulatra, hogy az euróval szemben a 260-as kurzust kerülgető forint délután 257-re erősödött vissza, egy tévedés folytán. A Magyar Nemzeti Bank megszokott műveletét hajtotta végre, forintra váltotta az állam által felvett devizahitelét. Külföldi elemzők ezt akként értékelték, hogy a jegybank a forint árfolyamának védelmében avatkozott közbe, ami forintvásárlást indított be a piacon. A történtek tisztázódása után a forint visszagyengült 259-re.