TŐZSDEZÁRÁS – Amerika lehúzta a BUX-ot; szerdán nagy forgalom várható

A kedvezőtlen amerikai GDP és inflációs adatok egyértelműen rányomták bélyegüket a Budapesti Értéktőzsde pénteki kereskedésére – mondta a Független Hírügynökségnek Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője. A BUX-index igen alacsony forgalom mellett 25.424 ponton, 32,59 pontos mínuszban zárt, ami 0,13 százaléknyi gyengülésnek felel meg. A nagy papírok közül erősödött a Mol és az Mtelekom, tovább gyengült a Richter és az OTP. Az ünnepek utáni első kereskedési napon, szerdán igen nagy forgalomra számíthatunk.

Az amerikai és európai börzék lejtmenetét követte pénteken a Budapesti Értéktőzsde kereskedése, igen alacsony, 22,5 milliárd forintos forgalom mellett. A külföldi tőzsdék a kedvezőtlen amerikai GDP és inflációs adatok miatt fordultak negatívba – mondta Sarkadi Szabó Kornél. Az elemző szerint az amerikai tőzsdék mozgását a kétnapos magyarországi szünet alatt a BÉT nem tudja követni. A lemaradást majd május 2-án, szerdán fogja behozni, várhatóan igen magas forgalom mellett.

A blue chipek közül a Richter Gyógyszergyár továbbra is az exportpiacain hátrányt okozó erős forint, illetve a gyenge első negyedéves adatai miatt gyengült több mint egy százalékot. A kereskedést végül alacsony, 2,5 milliárdos forgalom mellett 37.500 forinton fejezte be. Gyengült az OTP is, elsősorban a negatív külföldi trendnek köszönhetően – állítja az elemző. A bank papírjai a nap folyamán 9,7 milliárd forintos forgalom mellett egy százalékot veszítettek az értékükből, és 9.302 forinton zártak.

Több mint egy százalékot erősödött ugyanakkor a Mol, amely növekedését elsősorban az emelkedő nemzetközi olajáraknak, és a csúcson lévő amerikai olajpapíroknak köszönheti. Komolyabb erősödésre azonban az elemző nem számít. Az olajpapír 7,6 milliárdos forgalom mellett, 1,1 százalékot erősödött, és 22.305 forinton zárt. Az Mtelekom egy százalékot emelkedett pénteken, és 1.059 forinton fejezte be a hetet.