TŐZSDENYITÁS : A piac optimistán fogadta a FED-értékelést – másfél százalékos pluszban a BUX

A BUX és a vezető papírok pozitívan reagáltak az amerikai szövetségi bank (FED) kamatdöntésére és közleményére. A BUX 1,3 százalékos pluszban nyitott és 23 406 ponton állt egy órával a nyitás után. Az elemzők azonban negatív korrekciót várnak délutánra.

Másfél- két százalékos emelkedéssel reagáltak az amerikai tőzsdék a FED-döntésre és közleményre, mert kimaradt a további szigorítás lehetősége, és a szövetségi bank nem utalt az ingatlanpiaci problámák reálgazdasági átgyűrűzésére sem – mondta a Cashline elemzője. Sarkadi Szabó Kornél közölte: a tengerentúli piacok optimista hangulata csütörtökre az európai tőzsdékre is átterjed.

A BUX 1,3 százalékos pluszban nyitott, a vezető papírok közül a MOL, az OTP és a Richter 1,5 százalékot emelkedett a nyitás óta. Az elemző délutánra azonban negatív korrekciót vár, miután magyar idő szerint 14:30-kor nyitnak az amerikai tőzsdék, ahol szintén hasonló hatás jósolható.

A csütörtök hajnali kisebb visszaesés után a forint újra erősödni kezdett az euróval szemben. Az árfolyam 246-247 forint körül van, és a Monetáris Tanács hétfői üléséig ez várhatóan nem is fog jelentősen változni – mondta Sarkadi Szabó Kornél.