TŐZSDENYITÁS – Kína gyengíti a régió tőzsdéit

Tegnap hiába zárt csúcson a new yorki Dow Jones tőzsdeindex, ma reggel a legtöbb feltörekvő ország börzéje gyengüléssel kezdett. Az ok a vártnál magasabb kínai GDP adat, amely a feltörekvő tőzsdéken pozícióik zárására késztette a befektetőket. A Bux csütörtök reggel hatalmas, másfél százalékos negatív ugrásokkal nyitott.

A Bux több mint másfél százalékos mínuszban volt a reggeli nyitás után fél órával csütörtökön. Kicsit később 24.801 ponton volt, ami már 1,69 százalékos mínuszt jelent. Ezután visszatért a nyitó szintjére. A nemzetközi eladási hullám miatt leginkább a Mol és OTP részvényektől akartak szabadulni a külföldi befektetők. A Mol háromnegyed tízkor 1,7 százalékos mínuszban volt, és másfél milliárd forintos forgalom mellett 22.030 forintig sűllyedt. Az OTP két és fél milliárdos forgalommal, két százalékot esett, 8.936 forintig. Egy százalékos mínuszban volt ugyanekkro a Richter, 1,2 százalékosban az Mtelekom.

A világ feltörekvő piacainak tőzsdéin megindult a profitrealizálás, mert a vártnál magasabb kínai GDP adat a kamatemelés felé irányíthatja a kínai jegybankot – mondta el Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője. Mivel egy esetleges kínai kamatemelés a jüan erősödéséhez vezet, a yenben felvett közel nulla százalékos hiteleken árfolyamveszteséget szenvedhetnek a befektetők. Az ilyen jellegű úgynevezett carry trade pozíciók kínai zárása erősíti a yen árfolyamát. Emiatt elkezdték bezárni gyakorlatilag minden, yen hitelből finanszírozott pozíciójukat a nemzettközi befektetők. Ezt már csak azért is megtehették, mivel az előző hónapokban “csúcsra jártak” a nagy nemzetközi, és feltörekvő piacok tőzsdéi. A kínai tőzsde 5-6 százalékos zuhanást mutatott csütörtök reggel, míg a Bét régiós társai közül egy százalékos mínuszban volt a török-, háromban az orosz-, másfélben a lengyel tőzsde. A forint egy százalékos egyngülést mutatott csütörtök reggel az euróval szemben. Egy euró! ért a reggeli órákban 247,5 forintot adtak.