TŐZSDENYITÁS – Halott kereskedés; vártnak megfelelő csekély MOL-osztalék

A külföldi tőzsdék zárva tartása miatt visszafogott kereskedés várható a Budapesti Értéktőzsdén pénteken. A forgalom 70-80 százalékát adó külföldi kereskedők ugyanis nincsenek jelen. A Mol részvényenkénti 508 forintos osztalékánál a piac legtöbb szereplője nem számított többre – állítja Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője. Szerinte jelentősebb mozgás a nap elején már 2,5 százalék pluszban lévő Rábától várható.

A nyitás után alacsony forgalom jellemezte a Budapesti Értéktőzsdét péntek reggel, a külföldi piacok húsvéti zárva tartása miatt. A BUX index a 23.955,40 pontos nyitásról az első félórában alig 14 pontot emelkedett, 200 millió forintot kevéssel meghaladó forgalom mellett. Ez az első félóra átlagos egymilliárd forintos forgalmához képest igen csekély – mondta el a Független Hírügynökségnek Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője. A szakember csekély forgalmat vár a pénteki napra, lévén a külföldi szereplők egy átlagos kereskedési nap forgalmának 70-80 százalékát adják. Pénteken a Húsvét miatt zárva tart Európa és Amerika legtöbb tőzsdéje.

A legtöbb Blue Chip részvény csekély – néhány tízmillió forintos – forgalom mellett kis mértékben emelkedett reggel. Egyedül az OTP süllyedt öt forintot. Nagy elmozdulást egyetlen vezető részvény esetében sem vár az elemző.

A Mol előzetes közgyűlési dokumentumainak megjelenése komoly izgalmat nem okozhatott, hiszen a 2006-os év eredménye utáni 508 forintos részvényenkénti osztaléknál kevesen számítottak többre – hangsúlyozta Sarkadi Szabó Kornél. Csalódhattak azok a külföldi szereplők, akik részvényenként 2000 forintos osztalékra is lehetőséget láttak – tette hozzá.

Komolyabb mozgás az év eleje óta spekuláció tárgyát képező Rába részvényeivel kapcsolatban várható, amely az első fél órában 2,5 százalékot emelkedett. Az előzetes piaci visszahangok szerint néhány befektetési alap láthat fantáziát a Rába-papírokban, ám később még az is kiderülhet, hogy valaki megpróbál kontrollt szerezni a cégben – mondta az elemző.